Laastarisuhteessa? Tunnista 7 merkkiä

Romanttisen suhteen päättyminen ei useimmiten ole helppoa, varsinkin jos on pitkä taival yhdessä. Välttääkseen tuntemasta menetystä, surua ja/tai hylkäämistä, voi joku haluta laatarisuhteen ja hypätä uuteen intiimiin suhteeseen.

Laastarisuhteessa

Romanttisen suhteen päättyminen ei useimmiten ole helppoa, varsinkin jos on pitkä taival yhdessä. Välttääkseen tuntemasta menetystä, surua ja/tai hylkäämistä, voi joku haluta laatarisuhteen ja hypätä uuteen intiimiin suhteeseen.

Tutkijat Brumbaugh ja Fraley määrittelevät laastarisuhteen seuraavasti:

Suhde, joka on aloitettu hyvin pian romanttisen vakiosuhteen päättymisen jälkeen. Ennen kuin tunteet aikaisemmasta suhteesta on käsitelty.

Tutkimukset osoittavat, että vaikka jotkut laastarisuhteet voivatkin osoittautua toimiviksi ja vakaviksi, niin ne useimmiten ovat haitallisia joko molemmille osapuolille tai vain uudelle kumppanille.

Mahdollinen negatiivinen dynamiikka ja seuraamus haitallisesta laastarisuhteesta saattaa sisältää:

  • Heikkouksiin perustuvan ihmissuhteiden aloittaminen eikä vahvuuksiin
  • Lisääntyvä tunnepuolen riippuvuus tai yhteisriippuvuus suhteesta
  • Psykologinen impulsiivisuus manipulointiin
  • Narsismin ja seksuaalisen narsissimin riski (hyväksikäyttö)
  • Lisääntynyt pelko hylätyksi ja torjutuksi tulemisesta sekä luottamuspula
  • Lisääntynyt tarve käyttää lyhytaikaisia ratkaisuja piilottamaan syvempia tuntemuksia

Alla on lueteltu seitsemän merkkiä, jotka saattavat olla merkki epäterveellisestä laastarisuhteesta. Ne perustuvat kirjaan ”How to get over a breakup – keys to healing and happiness again”. Vaikkakin tämä artikkeli on tarkoitettu hyödyntämään molempia laastarisuhteen osapuolia, niin alla on keskitytty eronneeseen, uuteen suhteeseen ryntäävään, henkilöön. Epäterveellisessä laastarisuhteessa esintyy muutama luonnehdinta.

Suhteen aloittaminen epäpotentiaalisen kumppanin kanssa

Tämä on se klassinen yhden yön juttu. Se voi olla myös viikon kestävä suhde tai jopa kuuden kuukauden juttu. Deittailet jotakuta uutta ja vaikkakin suhteessa on hyviä puolia, niin syvällä sisimmässäsi tiedät, ettei hän ole sinulle se oikea henkilö. Enemmänkin ”se oikea juuri tällä hetkellä” kuin ”se oikea”. Vaikka kahden aikuisen lyhyessä suhteessa ei olekaan mitään väärää, niin sellaiseen ryhtyminen heti eron jälkeen, ei ole viisasta. Se yleensä lisää sekä henkistä että fyysistä haavoittuvaisuutta molemmilla osapuolilla.

Saat uudessa suhteessa huomiota ja pidät siitä

Joskus eronnut henkilö etsii tarkoituksella kumppania, joka tekee poikkeuksellisen paljon töitä suhteen eteen. Sellainen, joka hukuttaa hänet kiinnostuksella ja huomionosoituksilla. On mieltä kohottavaa kun joku kohtelee sinua erityisenä. varsinkin jos sinulla on sydänsuruja. Olisi hyvä kuitenkin miettiä, että oletko suhteessa vain saamasi huomion vuoksi vai siksi, että haluat aidosti rakentaa uutta ja vahvaa ihmissuhdetta.

Kuten muissakin tässä artikkelissa olevissa kohdissa, niin kyse ei ole oikeasta tai väärästä. Kyse on asioiden tiedostamisesta.

Otat yhteyttä häneen kun olet yksinäinen. Jätät hänet huomiotta kun olet onnellinen

Selvä merkki laastarisuhteesta on se, kun soitat kumppanille vain ollessasi surullinen, yksinäinen tai ”tyhjä”. Kun taasen olet onnellinen, saatat unohtaa kumppanin. Suhde perustuun enemmän tarpeeseen kuin haluun.

Haluat pröystäillä uudesta kumppanista exälle

Yksi selvimmistä laastarisuhteen merkeistä on se, kun eronnut näkee erityistä vaivaa näyttääkseen uutta kumppania exälleen. Tätä voi tapahtua sosiaalisen median kautta, sosiaalisessa kanssakäymisessä tai kavereiden/tuttavien kautta. Vaikka tarve näyttää uutta kumppania on ymmärrettävää ja jotakuinkin harmitonta (tehtynä kerran tai kaksi), niin jos raja vanhan ja uuden suhteen välillä hämärtyy, saattaa sinulla olla henkistä tunnetaakkaa. Sellainen saattaa johtaa ongelmiin.

Exän projektoiminen uuteen suhteeseen

Projektio.
Tällaisen laastarisuhteen merkit eivät ole kovin yleisiä, mutta niitä voi esiintyä. Tällaisessa eronnut saattaa tietoisesti tai tiedostamattaan etsiä uudesta kumppanista luonteenpiirteitä, jotka muistuttavat häntä vanhasta suhteesta. Esimerkiksi jos on eronnut urheilijasta, niin saattaa tarkoituksella tapailla toista urheilijaa, etsii uutta punatukkaista tai tiettyä kansalaisuutta. Tällaisessa projisoinnissa eronnut yrittää pitää kiinni entisen suhteen jäänteistä.

Eronnut saattaa myös yrittää todistaa itselleen olevansa rakastettava kun etsii/hakeutuu exänsä kaltaisten kanssa tekemisiin.

Exän ajattelu uuden kumppanin läsnäollessa

Yksi ongelma nopeasti suhteesta toiseen siirtymisessä on edellisen suhteen tunneside, jota ei ole ollut aikaa käsitellä. Eronnut saattaa vielä kaivata aikaisempaa ihmissuhdettaan sekä ajatella exäänsä; jopa uuden kumppanin länsäollessa. Tällainen dynamiikka on epäreilua uudelle kumppanille.

Uuden kumppani jättäminen lähipiirin ulkopuolelle

Usein merkki siitä, että suhde on muuttumassa vakavaksi, on kun toinen esitellään perheelle ja ystäville. Laastarisuhteessa eronnut saattaa eristää kokelaan pääsemästä lähipiiriinsä, koska tietää ettei suhde tule kestämään. Suhdetta kuvataan usein ”sinä” tai ”minä” eikä ”me”.

Oletko hiljattain eronnut? Lähde mukaan tapahtumiin ja tapaa muita sinkkuja ja löydä ystäviä.

Sinkkutapahtumat

Sinkkutapahtumat – tapahtumia sinkuille

Liity postituslistalle, tiedät kun uusi kirjoitus tai tapahtuma on julkaistu.

Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.
0 0 ääntä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

Sinkkujuhannus ☀️

Tuu mukaan 💘

Varaa paikkasi NYT - vielä ehdit.

Naisille jonotuslista käytössä.