Mitä odotat sinkku?

Sinkut, jotka eivät vain kuluta aikaansa, kukoistavat yleensä.

Pääpointit

  • Ajan sosiologia muistuttaa siitä, että odottaminen liittyy sosiaaliseen valtaan.
  • Odottamisen psykologinen ominaisuus, joka tekee siitä leimaavaa yrittäjäkulttuureissa, on sen passiivisuus.
  • Uskomus siitä, että kaikki sinkut haluavat ennen kaikkea parisuhteen, on myytti.
Mitä odotat sinkku?
Mitä odotat sinkku?

Useimmat ihmiset eivät halua odottaa. Kuka haluaa olla jumissa jonossa sen sijaan, että olisi siellä, missä itse asiassa haluaisi olla? Odottaminen tuntuu usein ajanhukalta. Se tekee meistä levottomia ja kärsimättömiä. Jos odotamme uutisia, jotka voivat olla erittäin hyviä tai erittäin huonoja, se on stressaavaa. Toki odottamisesta on myös myönteisiä versioita – esimerkiksi silloin, kun odotat jotain hyvää tapahtuvan ja nautit sen valmistumisesta – mutta useimmiten odottaminen tuntuu vain turhauttavalta, ärsyttävältä ja tylsältä.

Sosiologiassa on eräs osa-alue, jota kutsutaan ajan sosiologiaksi. Se muistuttaa meitä siitä, että odottaminen liittyy sosiaaliseen valtaan. Voimakkaammat ihmiset menevät jonon kärkeen tai jättävät jonon kokonaan väliin. Vähemmän vaikutusvaltaiset ihmiset joutuvat odottamaan – usein vaikutusvaltaisempien ihmisten toimesta.

Mitä odotat sinkku? 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
Mitä odotat sinkku? 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Israelilainen sosiologi Kinneret Lahad uskoo, että Israelissa ja Yhdysvalloissa (ja luultavasti muuallakin) sinkkuus nähdään (tai ”kulttuurisesti rakennetaan”) odottamisena – erityisesti sinkkunaisille. Hän selitti tätä Sociological Forum -lehdessä julkaistussa artikkelissa ”Singlehood, waiting, and the sociology of time”. Hän on kirjoittanut aiheesta vielä laajemmin kirjassaan A Table for One: A Critical Reading of Singlehood, Gender and Time.

Lahad pyytää meitä pohtimaan joitakin tapoja, joilla ihmiset puhuvat sinkkunaisista:

  • Mitä hän odottaa?
  • Miksi hän on yhä sinkku?
  • Hän myöhästyy junastaan.
  • Miksi hän tuhlaa aikaa?
  • Hänen kellonsa tikittää.

Nämä kaikki kuvaavat sinkkunaisia odottajiksi, ja ne kaikki ovat leimaavia.

Suosittuja lauluja sinkkunaisista, jotka odottavat

Jotkin suositut sinkkuelämää käsittelevät laulut, Lahad ehdottaa, korostavat myös odottamisen teemaa. Ira Gershwinin kappaleessa (jota ovat esittäneet myös sellaiset artistit kuin Ella Fitzgerald ja Billie Holiday) on nämä sanat:

Someday he’ll come along

The man I love

And he’ll be big and strong

The man I love

And when he comes my way

I’ll do my best to make him stay

Suomennos:

Jonain päivänä hän tulee

Mies, jota rakastan

Ja hän on iso ja vahva

Mies jota rakastan

Ja kun hän tulee luokseni

Teen parhaani, että hän pysyisi täällä

Tuo on yksi odottamisen mahdollisista myönteisistä puolista, ainakin sinkkunaisille, jotka haluavat olla parisuhteessa tällaisen miehen kanssa. Beatlesin Eleanor Rigby on tietysti jotain aivan muuta:

Ah, look at all the lonely people

Eleanor Rigby picks up the rice in the church where a wedding has been

Lives in a dream

Waits at the window, wearing the face that she keeps in a jar by the door

Who is it for?

Suomeksi:

Katsokaa kaikkia yksinäisiä ihmisiä, –

Eleanor Rigby poimii riisiä kirkosta, jossa on ollut häät…

Elää unessa

Odottaa ikkunassa, kasvoillaan kasvot, joita hän pitää purkissa oven vieressä.

Ketä varten se on?

Nämä kaksi laulua viittaavat siihen, että nuoremmat sinkkunaiset ja vanhemmat sinkkunaiset kokevat sinkkuuden kulttuurisesti eri tavoin. Kuten Lahad selittää:

Naimattoman naisen uran varhaisemmissa vaiheissa odottaminen voidaan tulkita romanttiseksi ja myönteiseksi jännityksen rakentajaksi, mutta kun naimattomuus uhkaa muuttua pysyväksi, odottaminen voi muuttua peloksi, peloksi ja epävarmuudeksi.

Sinkkublogi
Mitä odotat sinkku?

Odottamisen psykologia: Voimaton ja passiivinen

Perinteisen käsityksen mukaan kaikki haluavat olla parisuhteessa ja sen uskotaan koskevan erityisesti naisia. (Ei pidä paikkaansa.) Se tarkoittaa, että sinkkunaiset ovat naisia, jotka odottavat parisuhteeseen pääsyä. He ovat suhteellisen voimattomia ihmisiä, jotka odottavat, että joku voimakkaampi henkilö pelastaa heidät heidän oletettavasti säälittävästä sinkkutilastaan – tyypillisessä versiossa tarinan pelastava sankari on mies, heidän prinssinsä.

Odotus voi olla erityisen tuskallista, koska ei ole selvää, milloin – tai jos – se päättyy. Mitä pidempään sinkkunaiset odottavat, sitä enemmän heidän koetaan olevan jäljessä aikataulusta. He ovat myöhässä eivätkä noudata elämäntapahtumien aikataulua. Ajattelen tätä kehitykseen liittyvänä elämäntehtävien mallina. Jos olet sinkku ”liian kauan”, sinut leimataan. Jos menee naimisiin mutta odottaa ”liian kauan” lasten hankkimista (tai ei hanki niitä lainkaan), leimautuu taas.

Toinen odottamisen psykologinen piirre, joka tekee siitä leimaavaa yrittäjäkulttuureissa, on sen passiivisuus. Ihmiset, jotka odottavat, että jotain tapahtuu, eivät tee aloitetta. Stereotyyppisesti he ovat luultavasti laiskoja.

Odottamisen teema toistuu myös häissä. Morsiusneitojen vuoro on seuraava, ja heidän jälkeensä tulevat sinkkunaiset, jotka kokoontuvat kimpunheittoon toivoen, että heidän vuoronsa on pian vuorossa. Sinkkumiehille ei ole vastaavaa rituaalia (Suomessa naisen sukkanauha usein heitetään sinkkumiehille). Minusta on kuvaavaa, että yksi suosituimmista kohtauksista ”Sex and the Cityssä” on se, jossa kimppu heitetään neljälle sinkkunaiselle, jotka antavat sen pudota eteensä. He eivät aio leikkiä mukana tuossa rituaalissa.

Opin Lahadin artikkelista, että israelilaisissa häissä on suosittu ”siunaus”, jonka naimisissa olevat ihmiset tarjoavat sinkuille: Bekarov Ezlech!, joka tarkoittaa ”pian sinun luonasi!”. Lahad siteeraa erästä suosittua israelilaista neuvonantajaa, joka sanoo siunauksesta näin:

Haluan kysyä, miksi nämä tädit, jotka eivät joissakin tapauksissa ole nähneet minua pitkään aikaan, luulevat tietävänsä, mitä haluan elämässäni juuri nyt… Rehellisesti sanottuna en tiedä, onko tämä siunaus tarkoitettu minulle vai tädeille itselleen.

Yhdysvalloissa vastaava kohteliaisuutena tarkoitettu kommentti on ”You’re next” (”Olet seuraava”). Jotkut sinkkunaiset kuiskaavat toisilleen nokkelan neuvon, jonka mukaan samaa pitäisi sanoa ihmisille, jotka tarjoavat tällaisen ”kohteliaisuuden”, mutta vain hautajaisissa.

Kukoistaminen, ei odottaminen

Minua häiritsee eniten se, että stereotypia sinkkujen ”odottelusta” on ylimielinen. Ihmiset, jotka katsovat sinkkujen vain odottavan, kunnes he löytävät sen oikean, olettavat, että kaikki sinkut haluavat naimisiin ja pitävät sinkkuelämäänsä siirtymävaiheena. Uskomus siitä, että kaikki sinkut haluavat ennen kaikkea olla suhteessa, on myytti.

Tietenkin on sinkkuja, jotka haluavat naimisiin ja jotka todella kokevat sinkkuvuosiensa olevan epämieluisia aikoja, jolloin he odottavat ”oikean elämän” alkamista. On kuitenkin väärin olettaa, että kaikki tai edes useimmat sinkut ajattelevat näin. Monille sinkuille – erityisesti niille, jotka ovat sydämeltään sinkkuja – sinkkuelämä on heidän todellista elämäänsä. Sinkkuelämä on heille kaikkein mielekkäin, täyttävin, psykologisesti rikkain ja aidoin tapa elää. He eivät merkitse aikaa – he elävät elämää täysillä ja kukoistavat.

Sinkkutapahtumat - kivaa tekemistä sinkuille
Sinkkutapahtumat -sinkuille livetapahtumia ja seuranhakua

Artikkelin Mitä oikein odotatte sinkut? on kirjoittanut Bella DePaulo, useita vuosia vierailevana psykologian professorina Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa hänestä tuli projektitutkija muutamaksi vuodeksi. Nykyinen titteli on ”Academic Affiliate, Psychological & Brain Sciences, UCSB”.

Mitä odotat sinkku?
Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.
5 1 äänestä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki