8 erilaista rakkauden tyyppiä

8 erilaista rakkauden tyyppiä muinaisten kreikkalaisten mukaan. Elämässä on monia polkuja. Mutta niistä kaikista pisin on polku sydämeen. Meitä kaikkia on sokaissut tunteiden peitto.

Elämässä on monia polkuja. Mutta niistä kaikista pisin on polku sydämeen.

8 erilaista rakkauden tyyppiä muinaisten kreikkalaisten mukaan.

Jos vastustat tätä polkua, kestää eliniät ennen kuin löydät sen uudelleen. Jos antaudet ja syleilet sitä, olet kotona.

Meitä kaikkia on sokaissut tunteiden peitto, joka syntyy, kun putoamme rakkauteen yhdistymisen jyrkänteeltä. Vaikka meillä on sille vain yksi sana, muinaiset kreikkalaiset löysivät viisauden ja itseymmärryksen tavoittelussaan seitsemän erilaista rakkauden lajia, joita me kaikki koemme jossain vaiheessa.

Kun ymmärrämme erilaisia rakkauden muotoja, voimme tulla tietoisiksi siitä, kuinka syvä yhteys meillä on itseemme ja muihin ihmisiin elämässämme.

Kun ymmärrämme erilaisia rakkauden muotoja, voimme tulla tietoisiksi siitä, kuinka syvä yhteys meillä on itseemme ja muihin ihmisiin elämässämme.

8 erilaista rakkauden tyyppiä

8 erilaista rakkauden tyyppiä 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
8 erilaista rakkauden tyyppiä

Mitä erilaisia rakkauden lajeja koet tällä hetkellä ja miten ne vaikuttavat elämääsi?

1. ”Eros” eli eroottinen rakkaus

Ensimmäinen rakkauden laji on Eros, joka on saanut nimensä kreikkalaisen rakkauden ja hedelmällisyyden jumalan mukaan. Eros edustaa ajatusta seksuaalisesta intohimosta ja halusta.

Muinaiset kreikkalaiset pitivät Erosta vaarallisena ja pelottavana, sillä siihen liittyy ”hallinnan menetys” alkukantaisen lisääntymisimpulssin kautta. Eros on intohimoinen ja intensiivinen rakkauden muoto, joka herättää romanttisia ja seksuaalisia tunteita.

Eros on riemastuttavaa ja kauniin idealistista rakkautta, jota henkisesti heränneiden sydämissä voidaan käyttää ”kauneuden tiedon palauttamiseen mieleen” (kuten Sokrates asian ilmaisi) tantran ja henkisen seksin avulla. Mutta väärin johdettuna erosta voidaan käyttää väärin, väärinkäyttää ja hemmotella, mikä johtaa impulsiivisiin tekoihin ja särkyneisiin sydämiin.

Eros on alkukantainen ja voimakas tuli, joka palaa nopeasti. Se tarvitsee liekkinsä sytyttämistä jonkin alla olevan rakkauden syvemmän muodon kautta, sillä se keskittyy rakkauden itsekkäisiin näkökohtiin eli henkilökohtaiseen ihastumiseen ja fyysiseen nautintoon.

Rakkauskatalyytti: Fyysinen keho

8 erilaista rakkauden tyyppiä 2 | 2 Tapahtumia sinkuille!
8 erilaista rakkauden tyyppiä 2 | 2 Tapahtumia sinkuille!

2. ”Philia” eli hellyttävä rakkaus

Toinen rakkauden laji on filia eli ystävyys. Antiikin kreikkalaiset arvostivat filiaa paljon erosta korkeammalle, koska sitä pidettiin tasavertaisten välisenä rakkautena.

Platonin mielestä fyysinen vetovoima ei ollut välttämätön osa rakkautta, ja siksi hän käytti sanaa platoninen tarkoittaakseen ”ilman fyysistä vetovoimaa”. Philia on eräänlaista rakkautta, jota koetaan ystävien kesken, jotka ovat kestäneet yhdessä vaikeita aikoja.

Aristoteleen sanoin filia on ”kiihkoton hyveellinen rakkaus”, joka on vapaa seksuaalisen vetovoiman voimakkuudesta. Siihen liittyy usein ystävien välisiä lojaalisuuden tunteita, joukkuetovereiden toveruutta ja lauman puolesta uhrautumisen tunnetta.

Esimerkkejä elokuvissa: Tyttö, jolla on helmikorvakoru, The Girl Next Door.

Rakkauskatalyytti: Mieli

3. ”Storge” tai tuttu rakkaus

Vaikka storge muistuttaa läheisesti filiaa siinä, että se on rakkautta ilman fyysistä vetovoimaa, storge liittyy ensisijaisesti sukulaisuuteen ja tuttuuteen. Storge on luonnollinen kiintymyksen muoto, joka usein virtaa vanhempien ja heidän lastensa välillä ja lasten ja heidän vanhempiensa välillä.

Storge-rakkautta voi esiintyä jopa lapsuudenystävien välillä, ja se jaetaan myöhemmin aikuisina. Mutta vaikka storge on voimakas rakkauden muoto, siitä voi tulla myös este henkisellä polullamme, etenkin silloin, kun perheemme tai ystävämme eivät ole matkamme kanssa linjassa tai tue sitä.

Rakkauskatalyytti: Syy-yhteys (muistot)

4. ”Ludus” eli leikkisä rakkaus

Vaikka ludus sisältääkin hieman eroottista erosta, se on paljon muutakin. Kreikkalaiset ajattelivat ludusta leikkisänä rakkauden muotona, esimerkiksi nuorten rakastavaisten välisenä kiintymyksenä.

Ludus on se tunne, joka meillä on, kun käymme läpi rakastumisen alkuvaiheita, esimerkiksi sydämen lepatusta, flirttailua, kiusoittelua ja euforian tunteita.

Leikkimielisyys rakkaudessa on olennainen ainesosa, joka usein katoaa pitkäaikaisissa suhteissa. Silti leikkisyys on yksi salaisuuksista, joiden avulla voit pitää rakkautesi lapsellisen viattomuuden elävänä, kiinnostavana ja jännittävänä.

Rakkauskatalyytti: Astral (Tunne)

5. ”Mania” tai pakkomielteinen rakkaus

Maniarakkaus on rakkauden laji, joka vie kumppanin eräänlaiseen hulluuteen ja pakkomielteisyyteen. Sitä esiintyy, kun eroksen ja luduksen välillä on epätasapaino.

Maniaa kokeville rakkaus itsessään on keino pelastaa itsensä; oman arvon vahvistaminen huonosta itsetunnosta kärsivälle. Tämä henkilö haluaa rakastaa ja tulla rakastetuksi löytääkseen itsearvostuksen tunteen. Tämän vuoksi heistä voi tulla omistushaluisia ja mustasukkaisia rakastajia, jotka tuntevat, että he ”tarvitsevat” epätoivoisesti kumppaniaan.

Jos toinen kumppani ei pysty vastavuoroisesti osoittamaan samanlaista maanista rakkautta, vallitsevat monet ongelmat. Tämän vuoksi mania voi usein johtaa sellaisiin ongelmiin kuin läheisriippuvuus.

Rakkauden katalyytti: Selviytymisvaisto

8 erilaista rakkauden tyyppiä 4 | 4 Tapahtumia sinkuille!
8 erilaista rakkauden tyyppiä

6. ”Pragma” eli kestävä rakkaus

Pragma on rakkaus, joka on vanhentunut, kypsynyt ja kehittynyt ajan myötä. Se on fyysisen yläpuolella, se on ylittänyt satunnaisen, ja se on ainutlaatuinen harmonia, joka on muodostunut ajan myötä.

Pragmaa voi löytää aviopareista, jotka ovat olleet pitkään yhdessä, tai ystävyyssuhteista, jotka ovat kestäneet vuosikymmeniä. Valitettavasti pragma on rakkauden laji, jota ei löydy helposti. Käytämme niin paljon aikaa ja energiaa rakkauden löytämiseen ja niin vähän aikaa siihen, että opettelemme, miten sitä ylläpidetään.

Toisin kuin muut rakkauden lajit, pragma on molempien osapuolten ponnistelujen tulos. Se on rakkautta sellaisten ihmisten välillä, jotka ovat oppineet tekemään kompromisseja, osoittaneet kärsivällisyyttä ja suvaitsevaisuutta, jotta suhde toimisi.

Rakkauden katalyytti: Eetteri (tiedostamaton)

7. ”Philautia” eli itserakkaus

Kreikkalaiset ymmärsivät, että voidaksemme huolehtia toisista, meidän on ensin opittava huolehtimaan itsestämme. Tämä itserakkauden muoto ei ole epätervettä turhamaisuutta ja itsekeskeisyyttä, jossa keskitytään henkilökohtaiseen maineeseen, voittoon ja omaisuuteen, kuten narsismissa.

Sen sijaan filautia on itserakkautta sen terveimmässä muodossa. Se jakaa buddhalaisen ”itsemyötätunnon” filosofian, joka on syvä ymmärrys siitä, että vasta kun sinulla on voimaa rakastaa itseäsi ja tuntea olosi mukavaksi omassa nahassasi, voit tarjota rakkautta muille. Kuten Aristoteles asian ilmaisi: ”Kaikki ystävälliset tunteet toisia kohtaan ovat ihmisen tunteiden jatke itseään kohtaan.”

Et voi jakaa sitä, mitä sinulla ei ole. Jos et rakasta itseäsi, et voi rakastaa ketään muutakaan. Ainoa tapa olla todella onnellinen on löytää tuo ehdoton rakkaus itseään kohtaan. Usein itsensä rakastamisen oppiminen edellyttää kaikkien niiden ominaisuuksien omaksumista, jotka koet ”epäherttaisiksi”, ja tässä kohtaa varjoainetyö astuu kuvaan.

Rakkauskatalyytti: Sielu

8. ”Agape” eli epäitsekäs rakkaus

Kreikkalaisten mukaan korkein ja radikaalein rakkauden laji on agape eli epäitsekäs ja ehdoton rakkaus.

Tämäntyyppinen rakkaus ei ole sentimentaalista vuodatusta, joka usein kulkee rakkautena yhteiskunnassamme. Sillä ei ole mitään tekemistä sen olosuhteisiin perustuvan rakkauden kanssa, jota seksipakkomielteinen kulttuurimme yrittää pitää rakkautena.

Agape on sitä, mitä jotkut kutsuvat hengelliseksi rakkaudeksi. Se on ehdotonta rakkautta, itseämme suurempaa, rajatonta myötätuntoa, ääretöntä empatiaa. Se on sitä, mitä buddhalaiset kuvaavat ”mettāksi” tai ”universaaliksi rakastavaksi ystävällisyydeksi”. Se on rakkauden puhtain muoto, joka on vapaa haluista ja odotuksista ja rakastaa riippumatta toisten vioista ja puutteista.

Agape on rakkautta, jota tunnemme sitä kohtaan, minkä intuitiivisesti tiedämme jumalalliseksi totuudeksi: rakkautta, joka hyväksyy, antaa anteeksi ja uskoo suurempaan hyvään.

Millaista rakkautta sinä haluat kohdata?

Sinkkutapahtumat - kivaa tekemistä sinkuille
Sinkkutapahtumat -sinkuille ohjelmaa ja seuraa

Artikkelin 8 erilaista rakkauden tyyppiä on kirjoittanut Mateo.

Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.

0 kommenttia

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki