Dopamiinia vai tyyneyttä?

Toistatko samaa kaavaa kun tapaat kiinnostavan ihmisen? Haluat kokea rakkauden huumaa ja mielellään heti? Dopamiinia vai tyyneyttä?

Toistatko samaa kaavaa kun tapaat kiinnostavan ihmisen? Haluat kokea rakkauden huumaa ja mielellään heti?

Toki on hyvä tuntea kiinnostusta toista henkilöä kohtaan sekä halua nähdä hänet uudelleen, mutta dopamiinibuusti voi olla varoitusmerkki.

Dopamiinia vai tyyneyttä?

Sinkkuelämässä kohtaamme monia erilaisia ihmisiä, ja usein ajattelemme löytäneemme sen oikean, kun kohtaamme jonkun, joka tarjoaa meille sen tutun dopamiinibuustin. Mutta entä kun elämään saapuu henkilö, joka ei ole kuin mielihyvän lähetti, vaan enemmänkin tyyneyden rauhallinen muoto?

Tiedäthän sen fiiliksen – ihminen, joka tarjoaa sinulle sen tunteen, että olet hänen maailmansa keskipiste. Puhelut, tekstiviestit, huomiointi. Se saa meidät tuntemaan olomme tärkeiksi, ainakin hetkeksi. Ja niin huomaamme päätyvämme juuri toksisen kiintymyksen lumoihin.

Kuvitellaan tilanne: Kohtaat ihastuttavan henkilön, joka tuntuu olevan kuin elävä meditaatio. Rauhallisuus ja tasaisuus ovat kuin hänen toinen nimensä, ja kaikki vaikuttaa aivan liian… rauhalliselta. Mutta sitten taivaalta laskeutuu toinen, henkilö, joka saa sydämesi sykkimään ja ajatukset pyörimään kuin karuselli. Se on dopamiinibuusti ja huomaat kiinnostuksesi vähitellen kallistuvan häntä kohti.

Ah, sinkkuelämä, täynnä yllätyksiä, mahdollisuuksia ja välillä myös pientä sekoilua rakkauden poluilla. Onhan se hienoa, kun kohtaat jonkun, joka tuntuu rauhalliselta ja vakaalta. Mutta miksi niin usein huomaamme kaipaavamme sen sijaan tuota tuttua dopamiiniannosta?

Miksi näin? No, syynä voi olla aivojemme kaipuu dopamiinibuustiin. Ne etsivät mielihyvää, jännitystä ja sykettä elämään. Mutta entä jos päättäisimme, että rauhallisuus voi olla se uusi, tyydyttävä suunta? Miksi sitten aivot etsivät mielihyvää rauhan sijaan? Miksi emme voi pysähtyä arvostamaan rauhallista ja tasapainoista suhdetta? Kysymykset ovat monimutkaisia ja niiden pohdinta vaatisi syventymistä psykologian ja aivojen toiminnan maailmaan. Yksinkertaisesti sanottuna dopamiini, tuo ilon, motivaation ja mielihyvän välittäjäaine, saa meidät haluamaan lisää sen aiheuttamaa hyvää oloa.

Dopamiinin sokaisemana

Tunnet sen välittömän yhteyden, sydämen tykytyksen ja pyörryttävän tunteen. Se on kuin dopamiiniruisku suoraan sydämeen, ja se voi tuntua huumaavan houkuttelevalta. Mutta entä kun kohtaat jonkun, joka ei tuota sinulle buustia tästä mielihyvää aiheuttavasta kemikaalista?

Kaksoisliekki vai sittenkin narsisti?

Dopamiinia vai tyyneyttä?

Tyyneys vs. tylsyys:

Rauhallisuus ja tyyneys voivat tuntua ensin tylsiltä, erityisesti jos olet tottunut elämään jatkuvassa jännityksessä ja yllätyksessä. Henkilö, joka ei ole kuin vuoristorata tunteita, voi näyttäytyä aluksi tylsänä vaihtoehtona.

Anna tunteiden kypsyä:

Mutta entä jos antaisit tunteiden kypsyä? Ei ole kiirettä päättää, onko tämä henkilö oikea vai ei. Antaudu sille mahdollisuudelle, että rauhallisuus voi olla myös vahvuus. Ihminen, joka ei tarjoa välitöntä dopamiiniryöppyä, voi olla se, joka tuo elämääsi tasapainoa ja kestävää onnea.

Tutki tyyneyden mahdollisuuksia

Tyyneys ei tarkoita puuduttavaa tylsyyttä, vaan pikemminkin syvää viisautta ja vakautta.

Rauhallinen meri voi piillä monien mahdollisuuksien takana, ja on tärkeää antaa itsellesi lupa sukeltaa sen syvyyksiin.

Dopamiinia vai tyyneyttä? 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
Dopamiinia vai tyyneyttä? 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Anna rakkaudelle aikaa kasvaa

Rakkaus ei aina iske välittömästi kuin salama kirkkaalta taivaalta. Se voi olla hiljaista ja huomaamatonta, kasvaen ajan myötä kuin hieno viini. Anna itsellesi ja toiselle mahdollisuus kasvaa yhdessä.

Tulevaisuuden tyyneys

Rakkaus, joka ei ole pelkkää dopamiinipiikkiä, voi olla kestävää ja vahvaa. Niinä hetkinä, kun kaipaat seikkailua, muista, että tyyneys ei ole tylsää, vaan ennemminkin rauhallista voimaa. Joten anna rakkaudelle aikaa kasvaa, anna tunteiden kehittyä ja nauti matkasta – saatat löytää itsesi rauhallisemmassa, mutta samalla paljon onnellisemmassa paikassa.

Dopamiinia vai tyyneyttä?

Dopamiinibuustista rauhaan:

  1. Tunnista omat kaipuut: Tunne itsesi. Tiedosta, milloin aivosi etsivät pientä dopamiinipiikkiä ja milloin olet oikeasti vain kaivannut rauhaa.
  2. Rakenna terveitä suhteita: Etsi ihmisiä, jotka tarjoavat emotionaalista turvaa pitkällä aikavälillä. Terveet suhteet tuovat tasaisen virtauksen onnea.
  3. Opi nauttimaan rauhasta: Opettele nauttimaan hiljaisuudesta ja tasaisuudesta. Se ei ole tylsää, vaan rauhallisuudessa voi piillä yllättävän paljon iloa ja onnea.
  4. Tunnista kiintymysmallisi: Tunne itsesi ja oma kiintymysmallisi. Jos olet tottunut toksiseen kiintymykseen, tiedosta tämä ja mieti, miten voit muuttaa tapaasi lähestyä suhteita.
  5. Tunnista dopamiinin veto: Tiedosta, kun aivosi kaipaavat dopamiiniannosta. Kun huomaat suhteesi kääntyvän jatkuvan jännityksen puolelle, ota hetki miettiäksesi, onko tämä terveellinen suunta vai pelkkä hetkellinen mielihyvä.
Dopamiinia vai tyyneyttä?
Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.
0 0 ääntä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

Sinkkujuhannus ☀️

Tuu mukaan 💘

Varaa paikkasi NYT - vielä ehdit.

Naisille jonotuslista käytössä.