4 rakkauden merkittävää ominaisuutta

Buddhalaisesta näkökulmasta rakkauden on sanottu koostuvan neljästä merkittävästä ominaisuudesta.

Maitri, Karuna, Mudita ja Upeksha.

Mitä ne ovat?

1. Maitri, rakastava-ystävällisyys (loving-kindness)

Maitri tarkoittaa Sanskritin kielellä ystävää. Itsemme ja muiden rakastamisen ydin on ystävyys. Sinun on osattava olla itsesi ystävä ennen kuin voit edes ajatella rakastaa muita ihmisiä. Jos olet jatkuvassa sodassa itsesi kanssa,  niin miten voisit kuvitella elämäsi rauhaisasti muiden kanssa? Jos et voi rakastaa itseäsi, et voi rakastaa ketään muutakaan.

2.  Karuna, myötätunto (compassion)

Myötätunto tarkoittaa tässä tapauksessa halua helpottaa toisten kärsimystä. Käsitys sanasta karuna tarkoittaa, että tiedämme omasta kokemuksestamme kuinka pelottavia mielemme synkkyydet voivat olla. Näemme muiden painivan samanlaisten kärsimysten kanssa ja haluamme auttaa heitä luontaisesti. Meillä on empatiaa heitä kohtaan. Ja koska olemme oppineet olemaan itsemme ystäviä, tiedämme kuinka voimme auttaa toisia samaan. Kun oivallamme voivamme auttaa toisia, koska kärsiminen on universaalia, voimme kaikki olla toinen toistemme tukena.

3. Mudita, myötätuntoinen ilo (sympathetic joy)

Toisen kärsimyksen ymmärtämisen ja halun auttaa kääntöpuoli on jakaa myös hänen ilonsa. Sana mudita on joskus käännetty sympaattiseksi iloksi tai jopa epäitsekäs ilo. Se on sitä mielihyvää, joka sinulla on omien kokemusten arvostamisesta (oli se mikä hyvänsä)  ja jakaminen toisten kanssa. Olet heille läsnä kun he surevat ja kun he ovat onnellisia. Lähtökohtana tietysti, että itse olet sopusoinnussa itsesi kanssa kun kärsit tai olet onnellinen. Kestät molempia yksin, joten kestät niitä myös muiden kanssa.

4. Upeksha, mielentyyneys  (equanimity)

Joskus jotkut luulevat, että mielentyyneys tarkoittaa olla täysin tyyni.  Jos etsit sanakirjasta sanaa, niin huomaat, että se itseasiassa tarkoittaa kykyä pysyä tyynenä epävarmuuden hetkellä. Kun vapaa-rakastut, niin voit harjoittaa mielentyyneyttä.

Rakkauden harjoittaminen

Jos harjoitat näitä rakkauden neljää ominaisuutta, voit rakastaa täydemmin.

Lodro (kirjoittaja) on harjoittanut näitä vuosia ja ne ovat muuttaneet häntä paljon. Hän kokee rakkautta koko ajan. Varsinkin kun hän on normaalia pitempään meditoinut.

Hän kokee rakkautta vaikka kun näkee pienen koiranpennun leikkivän  Kun hän näkee nuorenparin nyhjäävän toisiaan vasten, hän kokee rakkautta. Kun hän kulkee ystäväporukan ohi, hän tuntee rakkautta.

Hänen sydämensä on auki ja hän on vähemmän keskittynyt itseensä ja omiin huoliinsa, jolloin hän voi myös olla enemmän läsnä. Sitä myötä hän on enemmän altis asioille, joita voi rakastaa koko sydämestään.

Kun opimme rakastamaan, luomme tilaa muullekin kuin vain rakastaa itseämme ja toista ihmistä. Havaitsemme rakkautta normaalin huomiomme ulkopuolellakin.

Vedämme puoleemme rakkautta joka puolelta: ihmisistä joista jo pidämme sekä myös niiltä, joista emme niin pidä. Kun sydämemme on auki, niin koemme paljon enemmän.

Haluatko tulla muistettavan ihmisenä, joka oli rakastava ja rakastettava?

Tiedä, että rakastavalla ystävällisyydellä, myötätunnolla, myötätuntoisella ilolla ja mielentyyneydellä voin kokea paljon rakkautta.

Kirjoittaja: Lodro Rinzler

4 rakkauden merkittävää ominaisuutta 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Tervetuloa sinkuille suunnattuihin tapahtumiin >>

Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.

0 kommenttia

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

Sinkkujuhannus ☀️

Tuu mukaan 💘

Varaa paikkasi NYT - vielä ehdit.

Naisille jonotuslista käytössä.