Ajoittainen vahvistus ja miksi sellaisesta suhteesta on vaikea lähteä?

Ajoittainen vahvistus – mitä se on? Miksi joistain suhteista tuntuu niin vaikealta lähteä? Jokainen pienikin huomionosoitus auttaa sinua jatkamaan päivästä toiseen, viikosta toiseen ja ehkä jopa vuodesta toiseen.

Ennustettavissa oleva

Kuvittele mielessäsi laboratorio, jossa on hiiriä häkissä ja siellä tutkitaan käyttäytymistä. Yhdessä kulmassa on nappi, jota painamalla hiiri saa ruokaa. Joka kerta kun hiiri painaa nappia, niin ruoka tulee. Hiiri oppii tähän.

Napin toiminto poistetaan. Kun hiiri painaa nappia, niin ruokaa ei enää tule. Ei kertaakaan. Pian hiiri oppii, että nappia painamalla ei tule ruokaa ja keskittyy muihin toimintoihin.

Yhteistä näissä molemmissa oli se, että ne olivat ennakoitavissa. Tätä voidaa kutsua ”jatkuvaksi vahvistamiseksi”. Ensimmäisessä se oli: paina nappia ja ruokaa tulee. Toisessa se oli: paina nappia ja mitään ei tapahdu.

Arvaamattomuus

Koetta jatketaan niin, että ajoittain ja täysin ennalta-arvaamattomasti hiiri saa nappia painamalla ruokaa tai jää ilman sitä.

Voisi kuvitella, että hiiri turhautuu ja menettää kiinnostuksen painella nappia.

Mutta täysin päivastainen tapahtuu.

Tässä kokeessa jokainen hiiri muuttui ahdistuneen pakkomielteiseksi napin suhteen. Tämä oli ”ajoittaista vahvistamista”, johon hiiret kehittivät addiktion.

Ajoittainen vahvistus

Kun hiiret saivat tätä ajoittaista vahvistamista (ruokaa ajoittain nappia painamalla) ja koetta jatkettiin antamatta ruokaa, pysyivät hiiret addiktoituneena nappiin vaikkeivat saaneet mitään. Ne tottuivat ajanjaksoihin, jolloinka eivät saaneet mitään. Ajoittainen vahvistus oli jäänyt päälle.

Ajoittainen vahvistus koskee paljon muutakin kuin vain palkintoja ja haluttuja asioita. Tämän esimerkin vuoksi oletamme, että ajoittainen vahvistus koskee haluamiasi asioita, jotka myönnetään vain epäjohdonmukaisesti, arvaamattomasti ja satunnaisesti. Ajoittainen vahvistaminen koskee myös sääntöjä ja henkilökohtaisia rajoja, joita noudatetaan vain epäjohdonmukaisesti, arvaamattomasti ja satunnaisesti. Tämä saa ihmiset hämmentymään ja joko kauhistumaan siitä, miten olla vuorovaikutuksessa säännön tai rajan asettaneen henkilön kanssa. Tai toisinpäin puskea rajoja, kunnes he saavat mitä haluavat säännön tai rajan asettajalta.

Riippuvuus

Ajoittainen vahvistus ja miksi sellaisesta suhteesta on vaikea lähteä? 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Ajoittainen vahvistus aiheuttaa riippuvuutta. Ajattele esim. uhkapelejä. Uhkapeli on riippuvuus, joka toimii ajoittaisen vahvistuksen mukaisesti. Jos pelaat kolikkopelejä, voit yrittää ennustaa palkkion mallin, mutta et oikeasti voi. Se on satunnaistettu, mutta satunnaisen palkkion kokemuksen seurauksena syntyvä huippufiilis luo pakkomiellettä. Sinusta tulee pelistä riippuvainen.

Ajoittainen vahvistus ihmissuhteissa

Olet ehkä kokenut suhteen, jossa saat rakkautta, tukea, kiintymystä vain ajoittain ja ennalta-arvaamattomasti.

Juurikin se, että niitä saa rajoitetusti ja ennalta-arvaamattomasti saa meidät koukkuun.

Epätoivomme kasvaa ja kun saamme pienen ripauksen kiintymystä, niin olemme nirvanassa ja jahtaamme tuota tunnetta sekä teemme mitä vain saadaksemme sitä lisää.

Jos olet tällaisessa suhteessa olet kuin aikaisemmin mainittu hiiri, joka ruuan toivossa paineli nappia. Tai olet kuin kärsivä hiiri häkissä.

Mikäli olet ajoittaisessa vahvistus-suhteessa, on se henkistä väkivaltaa. Se ei yleensä ole tietoista, mutta silti se on väärinkäyttöä.

Ajoittainen vahvistus voi tapahtua minkä tahansa tarpeen tai halun kanssa. Se on erityisen yleistä suhteissa emotionaalisiin tarpeisiin. Tarpeet kuten yhteys, kuuluminen, arvostaminen, kiintymys ja sitoutuminen esimerkiksi.

Jotkut pelkäävät läheisyyttä ja painivat epävarmojen kiintymysten kanssa, kuten esimerkiksi välttävä kiintymys. Tällaisissa tapauksissa he yrittävät alitajuisesti päästä eroon suhteesta syntyvästä pelosta saamalla hallinnan suhteesta. He tekevät tämän vahvistamalla ajoittain kumppaniaan. Heillä ei ole aavistustakaan siitä, että he todella tekevät näin.

Heidän kumppaninsa päätyvät ”heidän armoilleen” satunnaisesta läheisyydestä, jonka he antavat.

Esimerkki tästä on mies, joka viettää ihanan yön kanssasi. Te juttelette ja muodostatte yhteyden syvällä tasolla yhtenä päivänä ja seuraavana hän ei vastaa puhelinsoittoihisi ja vetäytyy pois. Sitten hän taas satunnaisesti ottaa yhteyttä. Klassinen kiihkeä suhde kuuluu yleensä tähän luokkaan.

12 askelta tunnistaa ja käsitellä myrkyttäjää

Henkinen väkivalta suhteessa

Joillekin henkilöille ajoittainen vahvistaminen on kuitenkin paljon tarkoituksellisempaa.

Tämä pätee erityisesti ihmisiin, jotka kuuluvat psykologien määrittelemäksi persoonallisuushäiriöiksi, kuten esimerkiksi narsismi tai sosiopatia.

He aloittavat hallintaan perustuvan suhteen tarkoituksellisesti alusta alkaen. He ovat tietoisia hallitsevansa jotakuta tällä tavalla. Muiden henkisen väärinkäytön taktiikoiden, kuten ”gaslighting” lisäksi, he antavat tai pidättävät tiettyjä tarpeita kumppaniltaan. Antamalla heille ”syöttejä” satunnaisesti riippuvuuden ​​kehittämiseen tai johdattaen heidät tiettyyn haluttuun käyttäytymiseen.

Esimerkki tästä voi olla nainen, joka kieltäytyy rakastelemasta aviomiestään, ellei tämä päätä suhdettaan vanhempiinsa. Tai mies, joka lyö vaimoaan tai hyväksikäyttää häntä emotionaalisesti, mutta joka toisinaan sanoo ”Olen pahoillani”, vie hänet ihanille treffille ja ostaa naiselle sen, mitä tämä on pitkään halunnut. Muista, että ajoittainen vahvistus voi olla paljon salakavalampaa ja vaikeampaa tunnistaa kuin nämä räikeät esimerkit.

Tällaisissa suhteissa hallitseva henkilö vahvistaa usein ajoittain kumppaniaan vain vetääkseen vahvistuksen kokonaan.

Esimerkiksi antaa toisinaan kumppanilleen läheisyyttä ja myöhemmin kieltää läheisyyden kokonaan.

Tästä täydellisestä vahvistuksen vetäytymisestä huolimatta kumppani pysyy ja yrittää jatkuvasti päästä läheisyyteen, koska he ovat jo tottuneet ”nälkään” ja siihen, että edes joskus saivat haluamaansa läheisyyttä. He ovat koulussa tähän tunteeseen ja yrittävät entistä epätoivoisemmin saada sitä aikaiseksi eivätkö enää välttämättä sitä saa.

Näistä suhteista on vaikea lähteä pois, koska sellaisesta on riippuvainen. Oikeasti kyseessä ei ole parisuhde vaan riippuvuus.

Suhteesta lähteminen saa aikaan vieroitusoireet kuten mikä tahansa muukin riippuvuus.

Tässä toinen esimerkki ajoittaisesta vahvistuksesta.

Vaimo suuttuu miehelle ja laittaa hänet nukkumaan toiseen huoneeseen useammaksi yöksi, jotta saa miehessä aikaiseksi käytöstä jota itse haluaa.

Miehen yrittää saada läheisyyttä vaimoonsa takaisin ja on valmis tekemään mitä tahansa. Kun hän tekee mitä vaimo haluaa, antaa vaimo miehen kaipaamaa läheisyyttä. Mutta vain satunnaisesti. Näin hän opettaa miehen käyttäytymään tietyllä tavalla. Samalla satunnainen läheisyys kasvattaa miehen rakkaudennälkää vaimoa kohtaan.

Mitä on riippuvaisuuden toisella puolella? Jotain mitä epätoivoisesti haluat välttää. Pysyt riippuvaisena etkä voi päästää irti, koska päästäminen irti tarkoittaa paluuta takaisin siihen, mitä epätoivoisesti haluat välttää. Kuten esimerkiksi tunne turvattomuudesta, eristäytyminen, yksinäisyys, tyhjyys.

Käyttäytymisen juuret löytyy lapsuudesta

Ajoittainen vahvistus ja miksi sellaisesta suhteesta on vaikea lähteä? 2 | 2 Tapahtumia sinkuille!

Jos suostumme ajoittaiseen vahvistamiseen parisuhteessa aikuisena, johtuu se siitä, että koimme mallin aikaisemmissa suhteissamme rakastamiemme ihmisten kanssa. Sellaisten kuten äiti ja isä. Haluat kuitenkin aina rakastaa vanhempiasi tai henkilöä, joka teki tämän sinulle.

Jos olisit kokenut täydellisen johdonmukaisuuden lapsuudessasi, etenkin suhteessa emotionaalisiin tarpeisiisi ja tapaisit henkilön, joka harjoittaisi ajoittaista vahvistamista, lähtisit pois suhteesta. Et sietäisi käytöstä.

Jos taasen vartuit ajoittaisella vahvistuksella, opit, että rakkauden pitäisi tuntua epämukavalta. Muodostat suhteita epäjohdonmukaisesti rakastavien kumppaneiden kanssa ja yrität jatkuvasti saada heitä rakastaviksi.

Tutki mielessäsi ihmisiä varhaisessa lapsuudessasi. Vastasiko joku heistä tarpeisiisi (etenkin emotionaalisiin tarpeisiisi) vain epäjohdonmukaisesti, arvaamattomasti ja satunnaisesti?

Jos olet ajoittaisessa vahvistus-suhteessa, ei ole keskitietä. Johdonmukaisuus on ainoa vastaus. Joko johdonmukaisuutta on kehitettävä tai sinun on irrotettava itsesi suhteesta. Johdonmukaisuus on kriittinen suhteille.

Et voi luoda turvallista suhdetta ilman sitä. Joten olet joko sellaisen kumppanin kanssa, joka on halukas olemaan tietoinen tästä mallista ja tietoisesti muuttamaan sitä kanssasi TAI olet väärinkäyttäjän kanssa, jolla ei ole aikomustakaan muuttaa tätä mallia.

Heillä ei ole aikomusta muuttaa tätä mallia, koska se pitää heidät hallinnassa ja se pitää myös sinut hiirenä häkissä painamassa nappia pakkomielteisesti, jotta vain heidän tarpeensa tulevat tyydytetyksi.

Kuinka luoda johdonmukaisuus suhteeseen?

Jos olet sellaisen kumppanin kanssa, joka on aidosti valmis luomaan johdonmukaisuutta kanssasi turvallisen suhteen luomiseksi (ja joka ei sano vain sitä tavalla, jossa sanominen on jaksottaista vahvistusta):

1.

Heidän on oltava johdonmukaisia ​​tarpeidesi täyttämisessä, kuten läheisyydessä, kiintymyksessä ja viestinnässä. Heidän on päätettävä reagoida tietyillä tavoilla, vaikkei se huvittaisi (kuten pysyä lähellä vaikka tekisi mieli vetäytyä pois). Ja heidän on työskenneltävä tietoisesti pelkäämiensä tunteiden kanssa (kuten miksi haluan vetäytyä pois, kun tiedän, että suhteen vuoksi olisi hyvä olla lähellä).

2.

Sinun on oltava johdonmukainen rajojesi kanssa. Älä luovu itsetunnostasi. Älä luovu kiinnostuksistasi, tykkäyksistäsi ja inhoistasi ja arvoistasi riippumatta siitä, minkä paineen kumppanisi sinulle asettaa. Kun sanot ei, se tarkoittaa ei, joten älä anna periksi. Älä koskaan uhkaile suhteessa, ellet ole 100% valmis myös tekemään kuten sanot. Älä koskaan anna lupauksia, ellet ole 100% valmis pitämään niitä. Lopeta kiusaaminen tai kerjääminen. Jos kumppani anna sinulle mitä tarvitset, vaikka olisit kertonut heille mitä tarvitset, mene hakemaan se muualta. Päätä tarkalleen, kuinka paljon olet valmis panostamaan suhteeseen, ennen kuin lähdet pois. Ole niin johdonmukainen todellisen itsesi kanssa kuin mahdollista, jotta toisen ihmisen manipulointi ei ole mahdollista.

Ajoittainen vahvistus ja miksi sellaisesta suhteesta on vaikea lähteä? 3 | 3 Tapahtumia sinkuille!

Miten lähteä tällaisesta epäterveestä suhteesta?

Jos olet varma siitä, että kumppanillasi ei ole aikomustakaan muuttaa käytöstään, niin mieti haluatko jatkaa.

Haluatko hänen kanssaan elämän, mikä teillä nyt on?

Vai onko suhteen jatkaminen liian vaikeaa tuskineen kaikkineen. Haluatko ja oletko valmis päättämään sen?

Kun olet päättämässä suhdettasi ajoittaisen vahvistamisen mallia toteuttavan kanssa, niin se ei ole helppoa. He muuttuvat maagisesti sellaisiksi kuin olet aina heidän halunnut olevan. Se on kuitenkin harhaa. Illuusio heidän muutoksestaan on itsessään ajoittainen vahvistus. Se kestää täsmälleen niin kauan kuin kestää sinun uusi sitoutuminen suhteeseen.

Tämän suhteen päättäminen on erittäin vaikeaa, koska se ei ole suhde. Se on riippuvuus. Käyt läpi vieroitusoireita, joita yritit välttää jatkamalla ”suhdetta” eli riippuvuuttasi.

Älä siis ole ankara itsellesi. Ympäröi itsesi sinua tukevilla ihmisillä, jotka ovat avoimia ymmärtämään riippuvuussuhteiden vaikeaa dynamiikkaa ja ymmärtävät, että tällaisesta suhteesta toipuminen vie aikaa.

Kirjoituksen lähde.

Engl. video aiheesta.

Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.

0 kommenttia

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

Sinkkujuhannus ☀️

Tuu mukaan 💘

Varaa paikkasi NYT - vielä ehdit.

Naisille jonotuslista käytössä.