Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja?

Yksi niistä asioista, joita rakastamme eniten, on rakastuminen. Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja? Useimmat meistä ovat valmiita maksamaan melkein minkä tahansa hinnan tuosta kokemuksesta.

Yksi niistä asioista, joita rakastamme eniten, on rakastuminen. Useimmat meistä ovat valmiita maksamaan melkein minkä tahansa hinnan tuosta kokemuksesta, mutta silti se on usein vaikeasti saavutettavissa tai ohimenevää. Rakastavien suhteiden ylä- ja alamäissä liikkuminen on usein haastavaa – jopa psykologisesti tasapainoisimmille meistä.

Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja?

Monet meistä välttelevät sitoutuneita suhteita. Asuntokunnista lähes puolet (46 %) on yksinasuvia. Meistä on tullut sitoutumiskammoisempia?

Miksi siis niin valtava määrä ihmisiä pysyy erossa sitoutuneista intiimeistä suhteista, vaikka sitoutuminen on yksi voimakkaimmista haluistamme ja halustamme?

Yksi vastaus on traumaperäinen stressihäiriö (PTSD). Jotkut ihmiset muistavat selvästi jotain kauheaa, mitä heille on tapahtunut. Monet muut eivät ehkä muista mitään suurta traumaattista muistoa, mutta elävät kuitenkin niin sanotun ”matala-asteisen PTSD:n” kanssa.

Jopa matala-asteisesta PTSD:stä kärsivät ihmiset kamppailevat sen kanssa, että heidän aivonsa ja hermostonsa ovat suurimman osan ajasta hälytystilassa. Tämä tekee lähes mahdottomaksi päästää jonkun toisen ihmisen heidän tilaansa tuntematta vetäytymistä tai paniikkia.

PTSD:stä kärsivät ihmiset saattavat joko välttää seksiä kuin ruttoa tai olla siveettömiä ja harrastaa sitä vapaasti monien ihmisten kanssa. Molemmat näistä käyttäytymistavoista ovat todennäköisesti todellisen läheisyyden välttämistä.

Alla kolme tapaa, joilla trauma kaappaa ihmissuhteet.

Aivojemme hälytysjärjestelmä juuttuu ylikierroksille.

Ihmisillä, jotka ovat kasvaneet lapsuuden traumojen kanssa, on usein vaikeuksia erottaa toisistaan tarve reagoida todellisiin uhkiin tai tarve pystyä rentoutumaan harmittomien kohtaamisten edessä. Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että trauma kirjaimellisesti uudelleenkytkee aivot ja hormonitoiminnan niin, että ne pysyvät suurimman osan ajasta hälytystilassa. Tämä estää meitä laskemasta suojaa ja olemasta intiimi toisten kanssa.

Meillä on taipumus houkutella vääriä kumppaneita

Toinen tapa, jolla traumatisoituneet ihmiset jäävät vaille läheisyyttä, on se, millaisia ihmisiä heillä on taipumus houkutella. Ihmisillä, joita on pahoinpidelty lapsena, on taipumus vetää puoleensa pahoinpitelyä myös aikuisiässä. CDC-Kaiserin 1990-luvulla tekemän suuren ACE-tutkimuksen (adverse childhood experiences) mukaan naisilla, joita oli lapsena ahdisteltu tai laiminlyöty, oli 700 prosenttia suurempi todennäköisyys joutua raiskatuksi aikuisena kuin tytöillä, jotka eivät olleet kokeneet hyväksikäyttöä. Tytöillä, jotka näkivät äitinsä joutuvan pahoinpidellyksi, oli paljon suurempi todennäköisyys kokea perheväkivaltaa aikuisena.

Käytyään läpi tuskallisen sarjan epäonnistuneita ihmissuhteita, jotka johtuvat tällaisesta negatiivisesta lapsuuden ehdollistumisesta, monet traumasta selvinneet päättävät liittyä siihen aikuisten enemmistöön, joka välttää sitoutuneita läheisiä suhteita.

Projisointi, sisäisen varjotyön välttäminen

Elämme nykyisin nopeiden muutosten aikaa, mukaan lukien tietoisuuden muutokset, jotka tuovat haudatut tunteet pintaan. Usein paljon nopeammin kuin haluaisimme.

Jotta tämä olisi vieläkin monimutkaisempaa, sisälläsi kuplivat häiritsevät tunteet eivät välttämättä edes tule sinusta itsestäsi! Voit poimia psyykkisesti toisten tai toisten ryhmien tuskan, joihin olet yhteydessä. Silti on maailman helpointa projisoida nuo epämukavuudet muihin ihmisiin, myös niihin, joita tapaat seurustelumaailmassa. Tämä edistää sitä, että avautuminen toisille ihmisille tuntuu entistä arkaluontoisemmalta.

Varjotyöskentely viittaa siihen, että sitoudut lopettamaan sisäisen kipusi pakenemisen tai sen projisoimisen muihin. Kyse on sen sijaan tunteiden tutkimisesta ja niiden kanssa ystävystymisestä. Olen rakastavassa, sitoutuneessa parisuhteessa, ja meidän molempien halukkuus harjoittaa varjotyötä, kohdata avoimesti vaikeat tunteemme, on yksi tärkeimmistä syistä, miksi suhde toimii.

Varjotyöstä englanninkielellä (kesto reilu 10 minuuttia). ”Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja?”

Mikä on ratkaisu?

Onneksi on olemassa uusia parantavia menetelmiä, jotka ovat osoittaneet hyviä pitkäaikaisia tuloksia traumojen taakan poistamisessa. Lupaavimpia hoitomuotoja ovat EMDR eli Eye Movement Desensitization and Reprocessing, akupunktio tai kognitiiviset terapiat. Quantum Catalyst Healing on edistyksellinen uusi järjestelmä, joka muuntaa trauman kylvettämällä aivot ja hermoston puhtaassa rakkaudessa ja todellisen, korkeamman itsen läsnäolossa.

EMDR eli silmänliiketerapia suomenkielellä. ”Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja?”

Kaikki nämä terapeuttiset menetelmät auttavat traumasta selvinneitä kehittämään maadoittuneemman ja terveemmän suhteen kehoonsa. Ne kaikki voivat auttaa ihmisiä tuntemaan olonsa turvallisemmaksi ja vähemmän alttiiksi joutumaan vanhojen hyväksikäyttömuistojen kaappaamiksi. Nämä menetelmät toimivat yleensä paremmin kuin puheterapiat tai lääkehoidot, koska ihmiset tekevät todellista sisäistä työtä aivojensa muokkaamiseksi ja oppivat, että on turvallista asua täysin kehossaan.

Artikkelin Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja? kirjoittaja on Darren Starwynn.

Keinoja traumaperäisen stressihäiriöiden purkuun:

Ole armollinen itsellesi: Muista, että parantuminen vaatii aikaa. Ole kärsivällinen ja armollinen itsellesi, ja anna itsellesi lupa tuntea ja käsitellä tunteitasi.

Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja? 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja? 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Opettele rentoutumistekniikoita: Harjoittele rentoutumistekniikoita, kuten syvähengitystä, meditaatiota tai joogaa. Ne voivat auttaa rauhoittamaan hermostoasi ja vähentämään stressiä.

Liiku ja huolehdi hyvinvoinnistasi: Fyysinen aktiivisuus voi auttaa sinua purkamaan stressiä ja parantamaan mielialaasi. Huolehdi myös riittävästä unesta, terveellisestä ruokavaliosta ja muista perusasioista, jotka tukevat hyvinvointiasi.

Hae vertaistukea: Etsi vertaistukiryhmiä tai foorumeita, joissa voit jakaa kokemuksiasi ja saada tukea muilta, jotka käyvät läpi samanlaisia haasteita.

Harjoittele mindfulnessia: Mindfulness-harjoitukset voivat auttaa sinua pysymään läsnä hetkessä ja vähentämään ahdistusta tai stressiä.

Vältä liiallista eristäytymistä: Vaikka on tärkeää antaa itsellesi tilaa käsitellä traumaa, vältä liiallista eristäytymistä. Osallistu sosiaalisiin tapahtumiin ja ylläpidä ihmissuhteitasi.

Harrasta luovaa ilmaisua: Maalaus, kirjoittaminen tai musiikin tekeminen voivat auttaa sinua ilmaisemaan tunteitasi ja käsittelemään traumaattisia kokemuksia.

Tunnista omat voimavarasi: Muista, että olet vahva ja kykenevä selviytymään tästä. Tunnista omat voimavarasi ja käytä niitä hyväksesi.

Hakeudu ammattiauttajan apuun: Etsi ammattilainen, jolla on kokemusta traumaperäisen stressihäiriön hoidosta. He voivat tarjota sinulle työkaluja ja taitoja, jotka auttavat sinua käsittelemään traumasi.

Miksi monet upeat tyypit ovat sinkkuja?
Bloggaaja

Bloggaaja

SinkkuBloggaajan takana on vieraskynäkirjoitukset. Useita eri kirjoittajia. Haluatko kirjoittaa sinkkublogiin? Voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai SinkkuBloggaajan profiilia hyödyntäen. Lähetä kirjoituksesi täältä.
5 1 äänestä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

Tilaa viikkokirje

Löydä muita samassa elämäntilanteessa olevia sinkkuja.