Mikä on onnellisuuden avain? 3 avainkohtaa

Mikä on onnellisuuden avain? Raha voi tarjota taloudellista turvaa, mutta se ei aina takaa terveyttä ja onnellisuutta. 3 tärkeintä opetusta eivät liity mitenkään rahaan vaan inhimilliseen yhteyteen.

Onnellisuuden avain on inhimillisissä yhteyksissä.

Onnellisuuden avain

Raha voi tarjota taloudellista turvaa, mutta se ei aina takaa terveyttä ja onnellisuutta.

Mummillani oli tapana antaa minulle rahaa, kun kukaan muu ei ollut paikalla. Aina kun hän antoi taitetun setelin käteeni, ravistin päätäni ja yritin antaa sen takaisin. Sitten hän ravisteli päätään voimakkaammin ja heilutti käsiään: ”Ei, ei, se on sinulle”, hän vaati.

Nämä salaiset vaihdot saivat minut tuntemaan itseni erityiseksi, vaikka vuosia myöhemmin sain tietää, että hän teki näin myös kaikkien serkkujeni kanssa.

En muista, että olisin koskaan ostanut yhtään esinettä hänen antamillaan rahoilla. Mutta muistot noista tapaamisista eivät ole haalistuneet. Tunnen yhä hänen pehmeät, hauraat kätensä, jotka pitivät minua kädestä kiinni, kun hän painoi rahaa kämmeniini. Hän kuoli kaksi ja puoli vuotta sitten. Kaipaan hänen käsiään. En kaipaa rahaa.

Saako rahalla onnea?

Raha on tietenkin välttämättömyys, ja on mukavaa, että sitä on ylimääräistä, varsinkin silloin, kun emme odota sitä, mutta tuoko enemmän rahaa lopulta enemmän onnea? Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin positiivinen korrelaatio tulojen ja elämäntyytyväisyyden välillä. Tutkimuksessa mitattiin kahdenlaista hyvinvointia: koettua hyvinvointia eli sitä, miltä ihmisistä tuntui tiettyinä hetkinä, ja arvioivaa hyvinvointia eli sitä, miten ihmiset pohtivat kokemuksiaan.

Kokemuksellista hyvinvointia koskevien tietojen saamiseksi osallistujat – kaikki työssäkäyvät yhdysvaltalaiset aikuiset, iältään ja tulotasoltaan erilaisia – kirjasivat onnellisuusasteensa eri ajankohtina päivän mittaan sovelluksen avulla ja vastasivat kysymyksiin, kuten ”miltä sinusta tuntuu juuri nyt?”. Arvioiva hyvinvointi määritettiin osallistujien vastauksista kysymykseen ”Kuinka tyytyväinen olet yleisesti ottaen elämääsi?”.Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että mitä enemmän ihmiset ansaitsevat rahaa, sitä todennäköisemmin he ovat tyytyväisiä elämäänsä. Tulokset ovat kuitenkin hieman monimutkaisempia. Yksi huomioon otettava tekijä on se, kuinka paljon painoarvoa osallistujat antoivat rahalle. Tuloista riippumatta jotkut pitivät rahaa tärkeänä hyvinvointinsa kannalta, toiset taas eivät, ja ne, jotka eivät rinnastaneet rahaa menestykseen, olivat kaiken kaikkiaan onnellisempia.

Mikä oikeastaan tekee ihmiset onnellisiksi?

Tutkimukset osoittavat, että raha itsessään ei tuo onnellisuutta, vaan se mitä sillä saa. Suhteisiin sijoittaminen johtaa paljon suurempaan tyytyväisyyteen kuin aineellisiin asioihin sijoittaminen. Toisin sanoen arvioiva onnellisuus on usein tärkeämpää kuin koettu onnellisuus.

Esimerkiksi pojalleni vitosen muovilelun ostaminen tuottaa lyhytaikaista tyytyväisyyttä. Hän leikkii lelulla lyhyen aikaa ja unohtaa sen sitten todennäköisesti. Sen sijaan viiden dollarin jäätelön ostaminen on jotain hauskaa, jota voimme tehdä yhdessä ja jonka hän voi muistaa myöhemmin.

Sama käsite pätee aikuisiin. Raha, joka käytetään matkalle rakkaiden kanssa, tuottaa enemmän arvioivaa onnellisuutta, koska usein ajattelemme myönteisesti tällaisia kokemuksia vielä vuosienkin kuluttua, kun taas uuden auton ostaminen tuottaa enemmän koettua tai hetkellistä onnellisuutta, joka katoaa paljon nopeammin.

Kustannukset eivät välttämättä ole yhtä kuin arvo. Se, että jokin asia on kallis, ei tarkoita, että sillä olisi pitkän aikavälin arvoa. Kuten nonnan kanssa, yhteiset keskustelumme osoittautuivat paljon arvokkaammiksi kuin itse raha.

Onnellisuudessa ei ole niinkään kyse rahasta kuin inhimillisestä yhteydestä.

Mikä on onnellisuuden avain? 3 avainkohtaa 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
Photo by Kelsey Chance on Unsplash

Pisin ja kattavin onnellisuutta koskeva tutkimus on peräisin Harvardin yliopistosta. Tutkijat ovat seuranneet kahta miesryhmää (ja heidän perheitään) vuodesta 1938 lähtien ja haastatelleet heitä rutiininomaisesti työstä, kotielämästä ja terveydestä. Ensimmäinen ryhmä koostui Harvardista valmistuneista, kun taas toinen ryhmä koostui nuorista miehistä, jotka olivat kotoisin ongelmaperheistä Bostonin köyhistä kaupunginosista. Pieni osa alkuperäisistä tutkittavista on yhä elossa, ja tutkijat jatkavat kuolleiden lasten tutkimista.

Tutkijat havaitsivat, että Harvardista valmistuminen ja hyvän työpaikan saaminen eivät takaa onnellisuutta. Eikä köyhyydessä kamppaileminen ennakoinut kurjuutta. Tutkimuksen kolme tärkeintä opetusta eivät liity mitenkään rahaan vaan inhimilliseen yhteyteen.

1. Sosiaaliset yhteydet auttavat meitä kukoistamaan, kun taas yksinäisyys voi olla tappavaa

Tutkimuksen neljäs – ja nykyinen – johtaja Robert Waldinger selittää, että ”ihmiset, joilla on enemmän sosiaalisia yhteyksiä perheeseen, ystäviin ja yhteisöön, ovat onnellisempia, fyysisesti terveempiä ja elävät pidempään kuin ihmiset, joilla on heikommat yhteydet”.

2. Läheisten ihmissuhteidemme laatu on paljon arvokkaampaa kuin niiden määrä

”Runsaasti riitoja sisältävät avioliitot, joissa ei ole paljon kiintymystä, osoittautuvat esimerkiksi terveydellemme hyvin huonoiksi, ehkä pahemmiksi kuin avioeroon joutuminen”, Waldinger väittää, ”ja hyvien, lämpimien ihmissuhteiden keskellä eläminen suojaa.”

3. Myönteiset ihmissuhteet pitävät meidät onnellisempina ja terveempinä

Ne, jotka tuntevat olonsa turvalliseksi ihmissuhteissaan ja jotka tuntevat voivansa luottaa läheisiinsä hädän hetkellä, saavat fyysisiä ja henkisiä etuja, kuten vähemmän fyysisiä kipuja ja terävämmän muistin.

Pohjimmiltaan Waldinger toteaa: ”Hyvä elämä rakentuu hyvistä ihmissuhteista”.

Ollaksemme onnellisia ja terveitä, meidän tulisi omaksua vanhan maailman italialainen elämäntapa.

Vanhan maailman italialaiset arvostavat perhettä individualismin sijaan ja yhteisöllisyyttä materialismin sijaan.

Vuonna 1882 joukko nuoria miehiä Roseto Valfortoresta Etelä-Italiasta muutti Pennsylvanian Poconos-joen juurelle, jossa he rakensivat jättämänsä kaupungin mallin ja jopa nimesivät sen Rosetoksi. Heidän kielensä, tapojensa ja arvojensa säilyttäminen osoittautui helpoksi, sillä italialaisia siirtolaisia käytettiin tuolloin Amerikassa usein hyväksi ja halveksittiin.

Rosetolaiset rakensivat saaristoyhteisön, jossa oli roomalaiskatolinen kirkko, koulu, leipomoita ja tehtaita. He valmistivat itse viiniä, pastaa ja leipää ja viljelivät omia vihanneksia yhteisönsä elättämiseksi. The Italian Americans -kirjan kirjoittaneen Maria Laurinon mukaan Rosetosta tuli ”yksi maan homogeenisimmista etnisistä enklaaveista”. Roseton asukkaat rakastivat ja tukivat toisiaan, eivätkä varakkaat ihmiset koskaan pröystäilleet varallisuudellaan.

Roseton vaikutus

Vuonna 1961 Roseto tarjosi ainutlaatuisen näkemyksen onnellisuudesta ja terveydestä, kun lääkärit tekivät siitä sydänsairauksia koskevan tutkimuksen keskipisteen. Lääkärit huomasivat, että vaikka rosetolaiset miehet työskentelivät vaarallisissa ja rasittavissa töissä liuskekivilouhoksissa, pitivät ruokavalionaan rasvaista lihaa ja juustoja sekä tupakoivat säännöllisesti, he eivät kuolleet sydänsairauksiin. Itse asiassa he elivät paljon pidempään kuin useimmat muut amerikkalaiset, myös ympäröivien kaupunkien asukkaat.

Tutkijat päättelivät, että vahva yhteisöllisyys, jossa ihmiset huolehtivat toisistaan ja jakoivat elämänkokemuksia, piti rosetolaisia elossa – teoria, joka osoittautui edelleen todeksi, kun Roseto amerikkalaistui. Kun nuoremmat sukupolvet lähtivät isompien talojen ja hienojen autojen houkuttelemina, rosetolaisten yhteisö mureni ja kuolleisuus nousi muun maan tasolle.

Rosetolaiset osoittivat lähes kirjaimellisesti, että ”la famiglia è la patria del cuore” – perhe on siellä, missä sydän on.

Mikä on onnellisuuden avain? 3 avainkohtaa 2 | 2 Tapahtumia sinkuille!


Kuva: Anna Forhergill, Unsplash

Onnellisuuden avain on ihmisyys

Onnellisuuden turvaamiseen tarvitaan muutakin kuin rahaa. Elämäntyytyväisyyden lisäämiseksi meidän on vahvistettava ihmissuhteitamme ja vaalittava siteitämme, ja voimme tehdä sen kolmella tärkeällä tavalla:

Pidä yhteyttä ystäviin ja perheenjäseniin ja palauta yhteys – ei vain suurissa tapahtumissa tai juhlapyhinä, vaan zoomaten, kahvikupin tai viinilasillisen äärellä, brunssilla tai illallisella.

Sijoita aikaa, älä rahaa. Anna läheisillesi mahdollisuuksien mukaan täysi huomiosi. Osoita heille, että olet sitoutunut heidän onnellisuuteensa ja terveyteensä ja omasi paranee vastavuoroisesti.

Valitse elämyksiä tavaroiden sijaan. Mene puistoon. Lähde piknikille. Pelatkaa pelejä. Jakakaa jäätelöjäätelö. Useimmiten leikkivaatteemme kertovat enemmän tarinoita kuin kalliit kengät.

Arvosta ihmissuhteita rahan sijaan, niin sinulla on una bella vita – kaunis elämä.

Avec seuranhaku
Avec seuranhaku ilmainen sinkuille
Sinkkutapahtumat - sinkuille seuraa ja ohjelmaa
Sinkkutapahtumat – sinkuille seuraa ja ohjelmaa

Artikkelin Mikä on onnellisuuden avain kirjoittaja on Jessica Lucia: äiti, juoksija, englannin opettaja

0 kommenttia

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

st-logo-192

Tilaa viikkokirje

Sinkkulistan kautta voit saada, tapahtumien lisäksi,  samanhenkisten ihmisten viisaita neuvoja ja inspiroivia tarinoita suoraan sähköpostiisi.