Kun parisuhde pelottaa

Miten toimia kun parisuhde pelottaa? Tutustu kiintymyssuhdemalleihin ja huomaa merkit.

Oletko tavannut jonkun, jonka koet pelkäävän läheistä suhdetta? Pelottaako parisuhde ja toisen päästäminen lähelle?

Huomaa merkit ja tiedä miten toimia.

Kun parisuhde pelottaa

Millaisia kiintymyssuhdemallit ovat? Kiintymyssuhteet jaotellaan turvallisiin ja turvattomiin.

Turvallinen kiintymyssuhde syntyy, kun lapsi voi luottaa siihen, että kiintymyssuhteen toinen osapuoli on saatavilla, kun häntä tarvitaan. Lisäksi turvallisessa kiintymyssuhteessa voi luottaa siihen, että itse riittää, kelpaa ja on rakastettava toisen silmissä juuri sellaisena kuin on. Turvallisesti kiintyneet osaavat käyttää ihmissuhteissaan sekä järkeä että tunnetta ja ovat empaattisia. He osaavat tarvittaessa protestoida, mutta kykenevät rauhoittumaan, kun tunneyhteyttä koskeva uhka on ohi.

Turvattomassa kiintymyssuhteessa edellä luetellut asiat eivät toteudu tai ne toteutuvat vain osittain tai hetkittäin.

Tutustu kiintymyssuhemalleihin ja tiedä miten toimia kun kohtaat jonkun, jota parisuhde pelottaa.

”Kiintymyssuhde tarkoittaa vuorovaikutuksessa syntyvää tunnesuhdetta.

Riippumatta kiintymyssuhdemallistasi, sinut on ohjelmoitu arvostamaan joitakin ominaisuuksia ja käyttäytymismalleja enemmän kuin toisia.

Miksi?

Nämä ominaisuudet ja käyttäytymismallit osoittavat jonkun kykyä vastata tunnettuihin ja alitajuisiin tarpeisiisi.

Pelokkaasti välttelevä ihminen on ainutlaatuinen, koska hänen kiintymyssuhdemallinsa on kaksijakoinen: puoliksi ahdistunut ja puoliksi torjuva.

On olemassa merkkejä, jotka laukaisevat heidän uskomusjärjestelmänsä kummankin puolen.

Jotkin ominaisuudet ja käyttäytymismallit antavat heille mahdollisuuden vapauttaa muurinsa ja päästää sopiva kumppani lähelle.

Miten toimia kun parisuhde pelottaa?

Pelokkaasti välttelevällä on toinen jalka ”ulkona ovesta” monesta syystä; he ennakoivat tulevaisuutta ja estävät itseään loukkaantumasta. Et ole täysin saavuttanut heidän luottamustaan. Positiivisena puolena he haluavat uskoa kumppanuuteen.

Pelkäävä-välttelevä testaa sinua, oli se sitten alitajuista toimintaa tai ei.

Negatiivinen reagointisi turbulenssin aikana on välitön turn-off. Vastaavasti joku, joka taipuu paineen alla, saa heidät pakenemaan myös.

Ensimmäinen positiivinen merkki, jota he etsivät, on henkilö, joka pitää puolensa ja pitää kiinni arvoistaan ja moraalistaan kaikissa tilanteissa. Vakaa henkilö, joka ei ailahtele.

Oletko sinä sellainen henkilö, josta pelokkaiden / välttelevien tyyppien ei tarvitse olla huolissaan vaikeina aikoina?

Onko sinulla omat rajat, joista pidät kiinni? Onko sinulla rajoja, joista pidät kiinni riippumatta siitä, kuka menettäisi sijaa elämässäsi niiden rikkomisen vuoksi?

Jos voit sanoa ”kyllä” edellä esitettyihin kysymyksiin, se virtaviivaistaa luottamustaan sinuun.

Luottamus

Seuraava triggeri.

Pelokkaasti välttelevä kasvoi ympäristössä, jossa hän ei voinut olla varma itsestään.

He ilmaisivat itseään ilman myönteistä vastakaikua hoitajilta tai aiemmilta kumppaneilta eivätkä saaneet huomiota, kun he ilmaisivat itseään.

Tämän vuoksi näet heidät vaihtelevan torjuvan ja ahdistuneen olon välillä; jotkut laukaisevat tekijät saavat heidät reagoimaan jommassa kummassa muodossa.

Kun olet vakaa ja maadoittanut itseesi ja hallitset reaktioitasi tilanteissa, jotka voivat aiheuttaa pelkäävän välttelevän tunteiden heilahtelua, se saa heidän luottamaan enemmän.

Joku, joka on maadoittunut ja vakaa, tuntee arvonsa ja itsearvonsa ja vaikka kaikki me kaipaamme myönteistä vahvistusta muilta, tämä henkilö osaa antaa myös itse itselleen hyvää palautetta.

Henkilö, joka täyttää tämän merkin, osaa huolehtia siitä, että ”kuulet hänen äänensä” ja ”näet hänet” ilman, että hänen tarvitsee olla aggressiivinen saavuttaakseen mitään.

Nämä ovat ominaisuuksia, joita pelokkaasti välttelevä haluaa itselleen. Kun näytät niistä esimerkkiä, se rakentaa heidän luottamustaan siihen, että sinä voit tarjota heille tuon turvallisen tilan.

Kun parisuhde pelottaa 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
Kun parisuhde pelottaa 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Tyyneys

Kirjoitus keskittyy ihmisiin, jotka siirtyvät kiintymyssuhdemallista ja tekevät työtä niiden eteen.

Pelkäävän välttelevän on vaikea luottaa.

Hyvä uutinen on, että he haluavat tuntea olonsa luontevaksi luottaessaan johonkuhun, mutta menneisyydessä se on valitettavasti mennyt takapakkia.

He etsivät tyyppiä joka tukee heitä, jotta he oppivat rauhoittamaan itseään. Sellainen, joka pysyy tyynenä.

Sinun tehtäväsi ei ole saada jotakuta kykeneväksi rauhoittamaan itseään ja säätelemään tunteitaan.

He haluavat luottaa siihen, että he voivat olla haavoittuvaisia, joskus ”heikkoja”, ahdistuneita ja tietää, että heillä on edelleen tukesi, kun he tekevät työtä.

Kyse ei ole siitä, että sinun täytyy tehdä työ heidän puolestaan. He haluavat tietää, ettet tuomitse heitä, kun heidän käyttäytymismallinsa aktivoituu.

Sinä olet se tukijärjestelmä ja joku, johon voi nojata.

Tarjoa pelokkaalle välttelijälle emotionaalista turvaa tunnustamalla hänen käytöksensä ja tunnustele hänen tarpeistaan, joskus hän ei niitä itse ilmaise.

Pelokkaat toivovat niitä ominaisuuksia, joita vakailla on. Me kaikki olemme täällä oppimassa eikä kukaan ole täydellinen. Jos olet kiinnostunut henkilöstä, jolla tietyt pelot saavat triggerin päälle, niin on hyvä tietää miten toimia. Tehtäväsi ei ole olla terapeutti, vaan luotettava kumppani. Tuskin kukaan on kohdannut ”valmista pakettia” aloittaessaan suhdetta vaan meillä kaikilla on omat kipupisteemme. Niihin sitten reagoidaan vaihtelevasti.

Kenenkään ei pitäisi venyttää itseään täyttääkseen jonkun toisen tarpeet, vaan yrittää parhaansa mukaan kohdata joku hänen kasvumatkallaan.

Sinkkutapahtumat - kivaa tekemistä sinkuille
Sinkkutapahtumat -sinkuille livetapahtumia ja seuranhakua
Kun parisuhde pelottaa

Kirjoitus on kooste useista artikkeleista yhteenvedettynä.

Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.
0 0 ääntä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki