11 merkkiä gaslightingista – sumutuksesta

Mikä on gaslighting (sumutus) ja mitkä ovat sen merkit? Mistä tunnistat kun sinua ns. sumutetaan ja miksi sellaista ei ole syytä hyväksyä?

Gaslighting eli ”kaasuvalotus” sanasta sanaa suomennettuna on psykologisen manipuloinnin muoto, jossa henkilö huomaamattomasti kylvää epäilyksen siemeniä yksilöön ja/tai ihmisryhmään ja saa heidät kyseenalaistamaan arvostelukykynsä ja muistinsa.

Gaslighting eli sumutus

Lisäksi kaasuvalotuksen kohteena oleva henkilö voi alkaa osoittaa ikäviä piirteitä, kuten lamaannuttavaa itsetuntoa, itseluottamuksen puutetta, lisääntynyttä ahdistuneisuutta ja/tai sekavuutta hyväksikäyttäjänsä vuoksi.

11 merkkiä gaslightingista eli sumutuksesta.

Älä jätä huomiotta näitä punaisia merkkejä.

Gaslighting – sumutus on emotionaalisen hyväksikäytön muoto, jossa hyväksikäyttäjä manipuloi uhria kyseenalaistamaan todellisuutensa.

Termi ”gaslighting” tulee vuonna 1944 ilmestyneestä elokuvasta ”Gaslight”, jossa aviomies manipuloi vaimoaan kyseenalaistamaan tämän mielenterveyden himmentämällä kaasuvaloja ja kieltämällä, että valot ovat muuttuneet.

Gaslight (1944) Official Trailer – Charles Boyer, Ingrid Bergman Movie HD

Nykypäivänä sumutusta voi tapahtua missä tahansa parisuhteessa, mikä voi olla haastavaa tunnistaa.

Tässä artikkelissa tarkastelemme 11 sumutuksen merkkiä.

11 sumutuksen merkkiä

1 – Alat kyseenalaistaa tervejärkisyytesi.

Yksi merkittävimmistä sumutuksen merkeistä on se, että alat kyseenalaistaa mielenterveytesi. Saatat tuntea itsesi hämmentyneeksi tai epävarmaksi siitä, mitä elämässäsi tapahtuu. Sinusta voi tuntua, että olet tulossa hulluksi tai et voi luottaa havaintoihisi.

11 merkkiä gaslightingista - sumutuksesta 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
11 merkkiä gaslightingista - sumutuksesta 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

2 – Sinusta tuntuu, että pyydät jatkuvasti anteeksi.

Toinen merkki sumutuksesta on se, että pyydät jatkuvasti anteeksi, vaikka et olisi tehnyt mitään väärää. Hyväksikäyttäjä saattaa saada sinut tuntemaan syyllisyyttä asioista, jotka eivät ole sinun vikasi, jolloin joudut pyytämään anteeksi hänen käytöstään.

3 – Sinusta tuntuu, että olet aina väärässä.

Sumuttajat saavat usein uhrinsa tuntemaan, että nämä ovat aina väärässä. He saattavat väitellä vastaan tai saada sinut epäilemään muistojasi tai kokemuksiasi. Tämä voi johtaa itseepäilyyn ja huonoon itsetuntoon.

4 – Puolustat itseäsi jatkuvasti.

Se voi olla merkki sumutuksesta, jos huomaat puolustelevasi itseäsi jatkuvasti jatkuvasti. Sumuttajat saavat usein uhrinsa tuntemaan, että heidän on puolustettava itseään, vaikka he eivät ole tehneet mitään väärää.

5 – Tunnet olevasi eristyksissä.

Yksi sumutuksen tavoitteista on eristää uhri tukijärjestelmästään. Hyväksikäyttäjä saattaa saada sinut tuntemaan, että ystäväsi ja perheesi ovat sinua vastaan tai että et voi luottaa kehenkään. Tämä eristäytyminen voi tehdä sumutuksen merkkien tunnistamisen ja avun hakemisen haastavammaksi.

6 – Sinusta tuntuu, ettet voi tehdä mitään oikein.

Sumuttajat saavat usein uhrinsa tuntemaan, etteivät he voi tehdä mitään oikein. He saattavat arvostella jokaista liikettäsi tai saada sinut tuntemaan, että epäonnistut jatkuvasti. Tämä voi johtaa huonoon itsetuntoon ja avuttomuuden tunteeseen.

7 – Sinusta tuntuu kuin kävelisit jatkuvasti reunalla.

Se voi olla merkki sumutuksesta, jos sinusta tuntuu, että kävelet jatkuvasti reunalla. Hyväksikäyttäjä saattaa saada sinut ajattelemaan, että sinun on oltava varovainen sen kanssa, mitä sanot tai teet, tai hän saattaa reagoida vihaisesti pieniinkin asioihin.

8 – Arvostelet itseäsi jatkuvasti.

Sumuttajat saavat uhrinsa usein kyseenalaistamaan itseään. He saattavat saada sinut epäilemään intuitiotasi tai vaistojasi, mikä saa sinut kyseenalaistamaan päätöksesi ja toimintasi.

9 – Sinusta tuntuu, että olet jatkuvasti kaaoksen vallassa.

Sumuttajat saattavat luoda uhrin elämään kaaoksen tunteen. He saattavat jatkuvasti muuttaa sääntöjä tai saada sinut tuntemaan, että kävelet vaihtuvalla maaperällä. Tämä voi luoda epävakauden ja hämmennyksen tunteen.

10 – Sinusta tuntuu kuin olisit menettämässä itsesi.

Sumuttajat saavat usein uhrinsa tuntemaan, että he ovat menettämässä itsensä. He saattavat saada sinut tuntemaan, että olet tulossa hulluksi tai ettet voi luottaa havaintoihisi. Tämä voi johtaa hämmennyksen ja sekavuuden tunteeseen.

11 – Sinusta tuntuu, ettet voi luottaa käsityksiisi.

Lopuksi, sumuttajat saavat usein uhrinsa tuntemaan, etteivät nämä voi luottaa havaintoihinsa. He saattavat manipuloida havaintojasi tai muistojasi, jolloin epäilet sitä, minkä tiedät olevan totta.

Oikea mies tukee sinua näillä 13 tavalla

Sumutuksen – gaslighting muita määritelmiä

Metron ja Medical News Todayn mukaan muita määritelmiä voivat olla:

  • Hienovarainen manipulointi henkilön todellisuuskäsitykseen, erityisesti vallanpitäjän, kuten vanhemman, puolison tai pomon taholta.
  • Vallan emotionaalinen väärinkäyttö, joka johtaa aiheettomaan vahingoittamiseen romanttisessa tai platonisessa suhteessa.
  • Tietojen peitelty manipulointi, joka saa sinut kyseenalaistamaan, oletko vielä järjissäsi.
  • Jonkun toisen ihmisen arvostelukyvyn heikentäminen vain siksi, että hänestä tulee erittäin riippuvainen sinusta, ja tunnetaktiikan käyttäminen hänen pitämisekseen kurissa.

Artikkeli on yhdistelmä kirjoituksia, joiden takana mm. psykologi Synthia Stark ja Stephanie A. Sarkis Ph.D

Sinkkutapahtumat - tapahtumia sinkuille
Sinkuille tapahtumia ja ilmaista seuranhakua – sinkkutapahtumat
Mitä on gaslighting ja 11 merkkiä gaslightingista - sumutuksesta.
0 0 ääntä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

st-logo-192

Tilaa viikkokirje

Sinkkulistan kautta voit saada, tapahtumien lisäksi,  samanhenkisten ihmisten viisaita neuvoja ja inspiroivia tarinoita suoraan sähköpostiisi.