Kiintymyssuhdetrauma ja sen 3 seurausta

Monet eivät edes tiedä, että nämä oireet liittyvät usein lapsuuden kiintymyssuhdetraumoihin.

Kiintymyssuhdetrauma on mikä tahansa traumaattinen tapahtuma, joka tapahtuu lapsen kehityksen aikana ja vaikuttaa kielteisesti lapsen elämänlaatuun ja kykyyn kiinnittyä turvallisesti toisiin ihmisiin. Kiintymyssuhdetrauma voi sisältää kaltoinkohtelua, laiminlyöntiä tai ensisijaisen hoitajan mitätöintiä lapsen elämän keskeisissä kehitysvaiheissa.

Mitä useampia traumoja lapsi kokee ja mitä korkeammat ACE-pisteet hänellä on, sitä suurempi riski on hänen emotionaaliselle kehitykselleen, kiintymyssuhdetyylilleen ja todennäköisyydelle, että hänellä diagnosoidaan aikuisena joukko psyykkisiä, emotionaalisia ja fyysisiä ”vaivoja”.

Useimmilla lapsuuden kiintymyssuhdetraumat vaikuttavat kykyyn tuntea olonsa turvalliseksi tai luottaa niihin, jotka ovat elämässämme. Aikuisina monet joutuvat suhteisiin, joista tulee sijaiskärsijöitä, jotka ylläpitävät heidän varhaisimpia traumojaan ja tyydyttämättömiä turvallisuuden tarpeitaan.

Vaikka nämä suhteet ovat kaikkea muuta kuin turvallisia, ne nähdään ironisesti turvallisena satamana; monet ”kiinnittyvät” siihen, mikä on opetettu tutuksi ja mukavaksi heidän lapsuudessaan, mikä pitää heidät kahlittuna tähän toimimattomien suhteiden malliin, emotionaalisen kasvun puutteeseen ja ratkaisemattoman tuskan jatkumiseen.

Oletko sinkku ja surullinen? Se ei tarkoita, että olet surullinen, koska olet sinkku
Kiintymyssuhdetrauma

Kiintymyssuhdetrauma ja sen 3 seurausta

Muita yhtä yleisiä kiintymyssuhdetrauman seurauksia ovat muun muassa seuraavat:

Väärä diagnoosi

Ihmiset, joilla on käsittelemätön kiintymyssuhdetrauma, raportoivat usein samanlaisista käyttäytymismalleista ja somaattisista tai psyykkisistä oireista, jotka vaikuttavat heidän aikuiselämänsä laatuun, mukaan lukien heidän valintansa ihmissuhteissa. Monet saattavat kuitenkin kamppailla trauman merkkien ja oireiden kanssa tietämättään.

On arvioitu, että 6 prosenttia väestöstä kokee PTSD:n oireita elämänsä aikana ja että lähes 60 prosenttia miehistä ja 50 prosenttia naisista on kokenut merkittävän trauman elämänsä aikana. Samoin monilla diagnosoidaan virheellisesti ”masennus ja ahdistuneisuus”, vaikka todellisuudessa heillä saattaa olla BPD:n tai cPTSD:n oireita, jotka johtuvat monimutkaisesta lapsuuden traumasta.

On selvää, että väärä diagnoosi ei juurikaan – jos lainkaan – lievitä monien ihmisten tuskaa. Oikea diagnoosi voi kuitenkin johtaa sosiaaliseen leimautumiseen, työpaikan vaarantumiseen tai sairausvakuutuksen peruuttamiseen. Tästä tulee kaksiteräinen miekka, jossa he ovat kirottuja, jos he tekevät diagnoosin, ja kirottuja, jos eivät tee sitä.

Ne, jotka saavat asianmukaisen diagnoosin, ovat vaarassa menettää sairausvakuutusetuutensa, sillä monet yritykset pitävät tiettyjä diagnooseja (Cluster B -häiriöitä tai PTSD:tä) haasteena sairauden korjaamiselle ja riskinä yrityksensä tuloskehitykselle. Tämän seurauksena tämä rajoittaa lääkärin mahdollisuuksia tukea potilaitaan ja samalla tyydyttää vakuutusyhtiöitä.

Näin ollen ”masennuksesta ja ahdistuksesta” tulee yleisnimikkeitä, ja SSRI- ja SNRI-lääkkeiden määrääminen on lisääntynyt lähes 3001 prosenttia vuosina 1991-2018.

Kiintymyssuhdetrauma ja sen 3 seurausta 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
Kiintymyssuhdetrauma ja sen 3 seurausta 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Krooninen kipu

Psykologisten väärien diagnoosien lisäksi on mahdollista tehdä fyysisiä vääriä diagnooseja. Monilla kiintymyssuhdetraumoja kokeneilla on selittämättömiä fyysisiä vaivoja, jotka johtuvat varhaisesta traumasta. Heidän kehonsa käy sotaa heitä vastaan, liikkuminen on rajoittunutta ja kipu on jatkuvaa. Monet käyvät lääkärin vastaanotolla etsimässä apua kipujensa lievittämiseksi, mutta saavat sen sijaan reseptin tramadoliin tai muihin voimakkaasti riippuvuutta aiheuttaviin opioidikipulääkkeisiin.

Kirjassaan When the Body Says No (Kun keho sanoo ei) Gabor Mate käsittelee, kuinka lääkäreitä ei aina kouluteta tutkimaan potilaan traumahistoriaa, eivätkä useimmat vaivaudu kysymään henkilön traumasta arviointiprosessin aikana. Tämän seurauksena monet jättävät tämän kriittisen osan pois analyysistään, jolloin potilaat ovat alttiita väärille diagnooseille tai ovat riippuvaisia tarpeettomista kipulääkkeistä.

Olemassa olevien tutkimusten mukaan fibromyalgian, päänsäryn, ruoansulatuskanavan häiriöiden, unettomuuden, lihassärkyjen, selkä- ja niskakipujen, rintakipujen ja kroonisen väsymyksen oireet liittyvät kroonisen kehitystrauman, erityisesti fyysisen hyväksikäytön, jälkiseurauksiin. Esimerkiksi aikuisilla, joilla on epävarma kiintymyssuhdetyyli, esiintyy yleensä useammin somaattisia oireita ja enemmän fyysistä ja emotionaalista kaltoinkohtelua lapsuudessa kuin turvallisen kiintymyssuhdetyylin omaavilla.

Kiintymyssuhdetrauma ja sen 3 seurausta 3 | 3 Tapahtumia sinkuille!
Kiintymyssuhdetrauma ja sen 3 seurausta

Suhteellinen itsesabotaasi

Tämän mallin taustalla on ensin toisten ja sitten itsensä satuttamisen kierre. Koska monet kiintymyssuhdetraumoja kokeneet eivät ole tietoisesti tietoisia haavoistaan, he toimivat selviytymistilassa – he ”testaavat” tai ”haastavat” tiedostamattaan elämänsä läheisten emotionaalista panostusta ja työntävät heidät sitten pois itsesuojelun ja hylkäämisen pelon vuoksi. Tämä johtaa siihen, että he tekevät impulsiivisuuteen perustuvia huonoja valintoja itselleen, ja myrkyllisiin ihmissuhteisiin, jotka toistavat toistuvasti heidän traumojaan.

Itsesabotaasi on yleistä kaikille kolmelle epävarmalle kiintymyssuhdetyylille, mutta se, miten se ilmenee ihmissuhteissa, voi vaihdella henkilön oman tyylin mukaan. Esimerkiksi ahdistuneesti kiintynyt henkilö saattaa laiminlyödä ystävyyssuhteita tai luopua harrastuksistaan, jotta hän voisi viettää jokaisen hetken kumppaninsa kanssa. Vastaavasti ahdistuneesti kiintynyt henkilö voi muuttua ”tukahduttavaksi” elämänsä ihmisille, jolloin hänen (tyydyttämätön) tarpeensa saada vahvistusta ja hyväksyntää vaikuttaa ylivoimaiselta ja ”takertuvalta” muihin.

Ne, joilla on pelokkaasti välttelevä kiintymyssuhdetyyli (eli ”epäjärjestäytynyt”), usein testaavat tai haastavat kumppaninsa uskomattomilla tavoilla ja luomalla pohjan itsetuhoisuudelle. He saattavat esimerkiksi kertoa kumppanilleen, että jos nämä joskus jättävät hänet, he eivät palaa koskaan takaisin, ja näin samalla tekevät kaikkensa työntääkseen kumppaninsa pois. He saattavat avata uusia sosiaalisen median tilejä eivätkä lisää kontakteihin kumppaniaan, he voivat alkaa piilotella puhelintaan tai perua suunnitelmia viime hetkellä testatakseen kumppaninsa panostusta heihin. Jos kumppani ottaa asian esille, sitä käytetään keinona työntää heidät edelleen kauemmas. Näitä taktiikoita käytetään, jotta kumppani saataisiin samaan aikaan ”jahtaamaan” ja antamaan hänelle haluamansa vahvistusta, mutta samalla hän työntää oikeasti kumppaninsa pois käytöksellään. Kuitenkin kaikki kumppanin toimet ovat ”vääriä” ja luovat edelleen jännitystä ja kaunaa.

Välttelevästi kiintyneet kumppanit ovat alttiita työntämään pois (ja pysymään poissa). Heidän tarpeensa eristäytyä, saada tilaa ja aikaa itselleen voidaan nähdä laiminlyöntinä tai suhteesta vetäytymisenä. Monet välttelevästi kiintyneet kumppanit joutuvat suhteisiin ahdistuneesti kiintyneiden kumppaneiden kanssa, mikä laukaisee edelleen ”lähestymisen ja etääntymisen” kierteen. Ne, joilla on välttelevä kiintymystyyli, pitävät suhteensa mieluummin turvallisen emotionaalisen etäisyyden päässä, mikä antaa heille mahdollisuuden välttää konflikteja, mutta estää myös romanttisten suhteiden edellyttämän emotionaalisen läheisyyden ja läheisyyden.

Selviytyminen ja parantuminen

Toipuminen traumasta on erilaista kaikille. On tärkeää tunnustaa, oletko kokenut lapsuuden kehitystraumoja, sillä se on tärkeä ensimmäinen askel paranemisprosessin aloittamisessa. Yhtä tärkeää on tunnistaa, miten mallit saattavat toistua aikuisiän ihmissuhteissasi ja parisuhdevalinnoissasi.

Sinkkutapahtumat - kivaa tekemistä sinkuille
Sinkkutapahtumat -sinkuille livetapahtumia ja seuranhakua

Artikkelin Kiintymyssuhdetrauma ja sen 3 seurausta on kirjoittanut Dr. Annie Tanasugarn. Tohtoriksi väitellyt psykiatri, Sertifioitu Trauma & Ihmissuhde Specialisti. 

Kiintymyssuhdetrauma ja sen 3 seurausta
Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.
5 1 äänestä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki