Some-Sinkku: Kuinka some varastaa elämäsi – ja kuinka pelastua siitä

Herätessäsi virkeänä päätät viettää hyvän päivän. Mutta some nappaa otteeseen ja some-sinkkuna jatkat päivääsi. Vielä some liikaa aikaasi oikean elämän kustannuksella?

Kuvittele tilanne: Heräät aamulla virkeänä ja päättäväisenä viettää hyvä päivä. Tartut puhelimeesi ”vain pikaisesti” tarkistaaksesi Instagramin ja Facebookin feedit. Mutta niin vain huomaat, että kaksi tuntia myöhemmin olet yhä siinä, kahlittuna somevirran syövereihin ja päivän tavoitteet ovat unohtuneet jonnekin somekuvien ja -feedien väliin!

Some-Sinkku

Tämä tarina saattaa tuntua tutulta monille meistä. Somen käyttö voi olla kuin musta aukko, joka imee meidät sisäänsä ja vie mukanaan arvokasta aikaa. Se voi olla salakavala syöppö tuottavuudellemme ja hyvinvoinnillemme, erityisesti silloin kun sitä käytetään liiallisesti.

Liiallinen someen uppoutuminen ei vaikuta ainoastaan aikatauluihimme, vaan se voi myös syödä huomaamattamme arvokkaita hetkiä, jotka voisimme viettää läheistemme kanssa tai omien intohimojemme parissa. Jatkuva someen tuijottaminen voi myös häiritä unen laatua ja aiheuttaa lisääntyvää stressiä ja ahdistusta.

viiva
viiva

Tiedät varmaan tilanteen: Kaksi ihmistä vieretysten, mutta sen sijaan, että juteltaisiin keskenään, on molemmilla kädessä känny ja ollaan ns. muissa maailmoissa. Ei olla läsnä toisille.

Ehkä kummallisin on ns. henkinen guru, joka selaili kännyä samaan aikaan kun hänen oppilas yritti saada apua ongelmaansa. Hiipui keskustelu nopeasti, sillä ”guru” oli kännyssä kiinni.

1 kuukausi vuodesta

Tiesitkö, että vain kaksi tuntia päivässä somekanavilla vietetty aika vie vuodessa yhden kuukauden? Kyllä, luit oikein – yhden kuukauden! Se on kuin katoava upea kuukausi, jonka voisi käyttää vaikka harrastuksiin, uusien taitojen oppimiseen tai jopa kumppanin etsimiseen. Mutta ei, sen sijaan olemme liimautuneet puhelimiimme kuin hattarat seinään.

Omalta kohdaltani 2 tuntia somea päivässä taitaa olla alakanttiin. Aina välillä tulee pidettyä somepaastoa esim. sallien 15 minuutin session somessa ja sitten pois. Tuo voi toimia hetken ja sitten palaa vanhaan käytäntöön käyttäen liikaa aikaa somessa. Kohta on kesä. Siinä sitten voi miettiä, että viime kesän jälkeen on 2 kuukautta kulunut pelkästään somessa. Ja mitä sen on oikesti antanut? 2 kokonaista tuhlattua kuukautta! Toki some jotain antaakin, mutta liika aikasyöppö se on. Vähemmän saat kuin annat.

Mutta eipä hätää, kaikki ei ole vielä menetetty! On olemassa tapa pelastua tästä digitaalisesta pimeydestä ja löytää tie takaisin todelliseen elämään. Sen sijaan että me uppoudumme somekanavien syövereihin, miksipä ei osallistua sinkkutapahtumiin? Tai ihan vain lähteä ulos tekemän jotain muuta kivaa. Soita kaverille ja sovi tapaaminen. Entä uusi harrastus, joka tuottaa sinulle iloa ja kohtaat muita ihmisiä? Enemmän oikeaa elämää, virtuaalielämän sijaan.

Some-Sinkku: Kuinka some varastaa elämäsi - ja kuinka pelastua siitä 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Some-Sinkku: Kuinka some varastaa elämäsi – ja kuinka pelastua siitä

Kuvittele tilanne: Astut ulos ovesta ja kohtaat muita ihmisiä kasvotusten! Kyllä, kasvotusten – ilman filttereitä tai emojisymboleita. Sinkkutapahtumat tarjoavat sinulle mahdollisuuden tavata muita sinkkuja, jakaa naurua, keskustella syvällisiä ja ehkä löytää jopa sen oikean. Se on kuin todellisen elämän versio Tinderistä, mutta ilman loputonta sormella pyyhkäilyä!

Ja mikä parasta, kun kohtaat ihmisiä todellisessa elämässä, ei tarvitse turvautua mielikuvitukseen tai omiin tulkintoihin. Ei enää väärinkäsityksiä tai riitoja siitä, miten joku tulkitsi sinun ”haha”-reaktiosi johonkin postaukseen. Todellinen elämä on selkeää ja suoraa – aivan kuten sinäkin!

Joten arvoisa sinkku, nosta katseesi puhelimestasi ja lähde ulos todelliseen maailmaan. Siellä voi odottaa mahdollisuudet aitoihin kohtaamisiin ja todellisiin ihmissuhteisiin. Ja ken tietää, ehkä löydät lopulta sen unelmiesi kumppanin – ilman somefilttereitä!

Toimintasuunnitelma: Irrottaudu somesta ja ala elää todellista elämää

  1. Tietoisuuden lisääminen: Aloita tietoisuuden lisäämisellä siitä, kuinka paljon aikaa vietät päivittäin somessa. Seuraa omaa somekäyttöäsi viikon ajan kirjaamalla ylös, kuinka monta tuntia päivässä vietät eri somekanavilla. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, kuinka paljon aikaa ja energiaa some vie elämästäsi.
  2. Someajan rajaaminen: Aseta selkeät rajat someajan käytölle. Päätä esimerkiksi, että käytät somea enintään tietyn ajan päivässä, esimerkiksi x ajan aamulla ja x ajan illalla. Pidä kiinni näistä rajoista ja pyri vähentämään someajan määrää vähitellen.
  3. Vaihtoehtoisten aktiviteettien suunnittelu: Suunnittele etukäteen vaihtoehtoisia aktiviteetteja, joita voit tehdä someajan sijaan. Listaa esimerkiksi harrastuksia, liikuntamuotoja, kirjoja, joita haluat lukea, tai tapahtumia, joihin voit osallistua. Varata aikaa näille aktiviteeteille ja sitoutua niiden tekemiseen.
  4. Osallistuminen ryhmätoimintaan: Etsi paikallisia sinkkutapahtumia tai muita ryhmätoimintoja, joihin voit osallistua. Tämä voi olla esimerkiksi urheiluseuran jäsenyys, taideryhmä tai vapaaehtoistyöprojekti. Lähtemällä mukaan tapaat uusia ihmisiä ja pääset kokemaan sosiaalista vuorovaikutusta ilman somea.
  5. Todellisen elämän kohtaamisten korostaminen: Tavoittele todellisia kohtaamisia ihmisten kanssa. Aseta itsellesi esim. haaste tavata viikossa vähintään yksi uusi ihminen kasvokkain. Voit esimerkiksi kutsua vanhan ystävän kahville, osallistua paikalliseen tapahtumaan tai jutella tuntemattoman kanssa bussipysäkillä.
  6. Tuen hakeminen: Jos huomaat, että somesta irrottautuminen on vaikeaa, niin voit hakea tukea ystäviltäsi tai ammattilaisilta. Voit esimerkiksi pyytää ystävääsi auttamaan sinua someajan rajoittamisessa tai hakea apua terapeutilta, joka voi auttaa sinua käsittelemään someen liittyviä riippuvuusongelmia.

Irrottautuminen somesta ja todellisen elämän kokeminen voi olla aluksi haastavaa, mutta se voi myös avata uusia mahdollisuuksia ja rikastuttaa elämääsi merkittävästi. Ole armollinen itsellesi prosessin aikana ja muista, että pienetkin askeleet kohti muutosta ovat arvokkaita.

Kuinka paljon sinä haluat vuodessa käyttää aikaan some-elämään? Entä kokea aitoa elämää somen ulkopuolella?

Vuosien varrella on somen merkitys tietyllä tavalla laskenut. Se on paljon meteliä tyhjästä tyyppinen paikka, jossa samat asiat pyörivät vuodesta toiseen ja ventovieraiden kanssa väännetään asioista. Tämän huomaa mm. fb:n sinkkuryhmissä. Niitä on tullut seurattua yli 10 vuotta ja nykyisin todella harvoin. Samat jutut vuodesta toiseen. Mitä someen tulee, niin aikoinaan se edusti 30% liiknteestä nettisivuille. Se laski roimasti ja oli pitkään 4% luokkaa. Nyt se on laskenut 1% luokkaan, jossa ollut jo lähemmäs vuoden. Tämä ei ole pelkästään Sinkkutapahtumissa näkyvä trendi, vaan myös monessa muussa sivustossa. Ei tietty kaikissa. Somessa keskustellaan ja toiminta on pienemmässä roolissa. Tai vaan rullataan näkymää (Instagram varsinkin). Ehkä sitä kautta yritetään löytää sisältöä elämään kun sitä voisi etsiä todellisesta elämäsä.

Lue myös: Jatkuva somen selailu on turmiollista aivoille (Kotiliesi lehti).

Some-Sinkku: Kuinka some varastaa elämäsi - ja kuinka pelastua siitä
Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.
0 0 ääntä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

Sinkkujuhannus ☀️

Tuu mukaan 💘

Varaa paikkasi NYT - vielä ehdit.

Naisille jonotuslista käytössä.