OCD ja seuranhaku sinkkumiehen silmin

OCD voi vaikuttaa siihen, kuinka näemme ja käsitämme ihmissuhteita. OCD ja seuranhaku sinkkumiehen silmin

Suhdekoukeroita: OCD ja seuranhaku sinkkumiehen silmin

Hei kaikille sinkuille siellä ruudun toisella puolella! Tässä kirjoittaa Tomi, 42-vuotias mies, jolla on Relationship Obsessive-Compulsive Disorder eli OCD. Ja kuten voitte kuvitella, se vaikuttaa melkoisesti seuranhakuun ja orastaviin suhteisiin. Ehkäpä ymmärrätte paremmin, miksi jotkut asiat ovat minulle hieman monimutkaisempia kuin toisille luettuanne tämän jutun.

OCD ei ole pelkästään järjestelmällisyyden pakonomainen tarve. Se voi myös vaikuttaa siihen, kuinka näen ja käsitän ihmissuhteita. Seuranhakuvaiheessa OCD voi tehdä siitä todella vaikean. Kun tapaan uuden naisen, minun mielessäni alkaa pyöriä kysymyksiä: ”Onko tämä oikea henkilö minulle?”, ”Mitä jos teen virheen?” tai ”Entä jos en ole tarpeeksi hyvä?”. Nämä ajatukset voivat olla hyvin lamaannuttavia ja vaikeuttaa hetkeen ja suhteeseen keskittymistä. Saatan ajoittain myös kuvitella ja jopa uskoa, että naiset juoksevat perässäni. Näinhän ei yleensä ole, ainakaan näillä ikävuosilla. Lapsuudessa saattoi olla toisin leikkien tiimellyksessä.

OCD ja seuranhaku sinkkumiehen silmin

OCD ja seuranhaku sinkkumiehen silmin

Kuvituskuva

Toisaalta, kun aloitan jonkinlaisen suhteen, OCD saattaa tehdä siitä todella vaikeaa. Olen taipuvainen analysoimaan jokaista tapahtumaa ja eleitä, etsien merkkejä siitä, että suhde on täydellinen. Pienetkin asiat voivat laukaista huolen tai epävarmuuden, mikä tekee suhteesta jatkuvaa taistelua oman mieleni kanssa.

Tämä ei välttämättä tarkoita, että suhde OCD:n kanssa olisi kokonaan tuomittu epäonnistumaan. Olen oppinut hallitsemaan OCD:tä ja työskentelemään sen kanssa. Terapia, lääkitys ja tietoinen itsetutkiskelu ovat auttaneet minua ymmärtämään OCD:n vaikutuksen paremmin ja löytämään keinoja sen hallitsemiseksi. Ja tärkein osa tässä kaikessa on ollut avoimuus ja rehellisyys kumppanin kanssa. Kun jaan OCD:ni heidän kanssaan, se avaa keskustelun ja luo ymmärrystä siitä, miksi saatan toimia tietyllä tavalla.

Joten vaikka OCD tuo omat haasteensa seuranhakuun ja suhteisiin, se ei määrittele minua tai mahdollisuuksiani löytää suhdetta. Se on osa minua, mutta se ei ole kaikki minusta. Ja jos jotain olen oppinut, se on se, että jokainen meistä kantaa omat luurankonsa mukanaan. Se, että voimme jakaa ne toistemme kanssa, on se, mikä tekee meistä ihmisiä / inhimillisiä. Joten ollaan rohkeita, ollaan avoimia ja pidetään mielessä, että olemme enemmän kuin mikään haaste, jonka kanssa saatetaan juuri parhaillaan kamppailla.

viiva
viiva
OCD ja seuranhaku sinkkumiehen silmin.

Lista yleisistä oireista ja käyttäytymisestä:

 1. Testaatko vetovoimaasi kumppaniisi nähden tekemällä sitä muihin ihmisiin, kuten tuntemattomiin, ystäviin, exiin tai julkkiksia kohtaan?
 2. Pohditko jatkuvasti kumppanisi fyysisiä puutteita? Ajatteletko esimerkiksi asioita kuten ”Onko hänen nenänsä liian iso tai kulmakarvansa liian paksut/ohuet?”.
 3. Kritisoitko jatkuvasti kumppanisi persoonallisuutta? Ajattelet esimerkiksi asioita kuten ”Onko hän tylsä? Ovatko hänen vitsinsä liian kornia? Tunteeko hän intohimoa kaikkia samoja asioita kohtaan kuin minä? Onko hän liian ujo? Onko hän tarpeeksi älykäs?”
 4. Vältteletkö seurustelua, koska kukaan ei tunnu riittävän sinulle?
 5. Oletko haluton ottamaan seuraavaa askelta parisuhteessasi, koska olet niin keskittynyt kumppanin puutteisiin tai koska olet niin keskittynyt siihen, mitä suhteesta puuttuu?
 6. Tunnetko jatkuvasti epävarmuutta siitä, oletko ”oikeassa” parisuhteessa ja siitä, että kenties aidan toisella puolella on joku parempi sinulle?
 7. Harrastatko loputtomia yrityksiä selvittää, kuinka rakastunut olet kumppaniisi? Ajatteletko esimerkiksi sellaisia asioita kuin ”Miksi en kaipaa häntä enemmän, vaikka emme ole nähneet toisiamme yli viikkoon?” Tai ”Tunnenko oikeasti yhteyden, kun olemme yhdessä?”.
 8. Haetko varmuutta vertaamalla suhdettasi muihin suhteisiin? Ajattelet esimerkiksi seuraavia asioita: ”Ystäväni ja hänen poikaystävänsä/tyttöystävänsä näyttävät sopivan niin paljon paremmin yhteen kuin me. He vaikuttavat niin paljon onnellisemmilta kuin me. Vanhempani todella rakastavat toisiaan, ja minulla ei ole sellaista.”
 9. Tuntuuko sinusta, että tarvitset jatkuvasti vakuutteluita siitä, että olet tehnyt ”oikean” valinnan kumppanisi suhteen?
 10. Vertaatko suhdettasi aiempaan hauskaan ja jännittävään (usein epäterveeseen) suhteeseen selvittääksesi, tunnetko nykyistä kumppaniasi kohtaan samalla tavalla?
 11. Vältteletkö romanttisten elokuvien tai tv-ohjelmien katsomista, jotka herättävät ei-toivottuja ajatuksia ja ahdistusta suhteeseesi liittyen?
 12. Etsitkö sinnikkäästi vastauksia internetistä ja nettifoorumeilta?
 13. Onko seksuaalinen kanssakäyminen mielestäsi työlästä ja yleisesti ottaen epämiellyttävä ahdistusta aiheuttava kokemus? Ajattelet esimerkiksi sellaisia asioita kuin ”Kuinka ‘innoissani’ olen juuri nyt? En voi lopettaa keskittymästä hänen vikoihinsa”.

*Tämän listan ei ole tarkoitus korvata pätevän lisensoidun psykologin tekemää diagnoosia.

OCD ja seuranhaku sinkkumiehen silmin.
Lue myös>>
Picture of Bloggaaja

Bloggaaja

SinkkuBloggaajan takana on vieraskynäkirjoitukset. Useita eri kirjoittajia.
5 1 äänestä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki

Sinkkujuhannus ☀️

Tuu mukaan 💘

Varaa paikkasi NYT - vielä ehdit.

Naisille jonotuslista käytössä.