10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa

Sumuttelu voi murentaa itsetuntoa ajan myötä. 10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa. Voi olla vaikea tunnistaa sumutusta, kun se tulee joltakulta, johon luotat, mutta manipuloijat käyttävät usein tiettyjä ilmaisuja

Mitä tulee mieleesi, kun ajattelet sanaa ”Gaslighting – sumutus”? Monille se tuo mieleen mielikuvia jännityskirjojen roistoista. Todellisuudessa sumutus on kuitenkin paljon yleisempää kuin uskommekaan, ja sitä tapahtuu myös ihmissuhteissa.

10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa

Gaslighting – sumutus tarkoittaa sitä, että jonkun luottamusta omaan arvostelukykyynsä vääristetään tarkoituksellisesti. Sumuttaja saattaa valehdella, kieltää aiemmat lausunnot tai vähätellä kokemuksiasi saadakseen sinut epäilemään itseäsi. Hänen tavoitteenaan on horjuttaa sinua ja saada valta.

Sumutus eli gaslighting tarkoittaa manipulatiivista käyttäytymistä, jossa henkilö pyrkii saamaan toisen henkilön epäilemään omaa järkeään, muistiaan tai todellisuudentajuaan. Sumutus voi ilmetä esimerkiksi valheiden kertomisena, tietoisen harhauttamisen avulla tai jatkuvana totuuden vääristelynä.

Sinkuille sumutus voi olla erityisen haitallista, koska he ovat usein haavoittuvampia ja alttiimpia manipulaatiolle ja hyväksikäytölle. Sumutus voi johtaa sinkun itsetunnon laskemiseen, epävarmuuden lisääntymiseen ja luottamuksen menettämiseen omiin ajatuksiin ja tunteisiin. Se voi myös vaikeuttaa terveiden ihmissuhteiden muodostamista ja ylläpitämistä. On tärkeää tunnistaa gaslighting ja asettaa rajat manipulatiiviselle käyttäytymiselle. Jos epäilet joutuneesi gaslightingin uhriksi, kannattaa hakea apua ja tukea läheisiltä tai ammattilaisilta.

Sumuttelu voi murentaa itsetuntoa ajan myötä. Uhrit alkavat epäillä ajatuksiaan, tunteitaan ja muistojaan. He alkavat pyytää anteeksi ja syyttää itseään enemmän. Voi olla vaikea tunnistaa sumutusta, kun se tulee joltakulta, johon luotat, mutta manipuloijat käyttävät usein tiettyjä ilmaisuja.

Tässä on kymmenen tapaa – ja miten voit vastata niihin. Ensimmäinen askel on ymmärrys ja sisäiseen ohjaukseen luottaminen, kun jokin tuntuu olevan pielessä. Toivottavasti näiden mallien valottaminen auttaa sinua saamaan takaisin todellisuudentajusi. Tunnet itsesi, totuutesi ja arvosi.

”Sinä ylireagoit”

Laura tajusi, että hänen poikaystävänsä valopelasi häntä, kun hän syytti häntä toistuvasti ylireagoinnista. Kerran hän otti miehen kanssa yhteen, koska tämä flirttaili muiden naisten kanssa hänen nähtensä. Mies sivuutti asian sanomalla: ”Sinä ylireagoit. Olin vain ystävällinen.”

Tämä sai Lauran epäilemään itseään. Hän mietti, oliko hän todella yliherkkä ja vainoharhainen. Todellisuudessa hänen poikaystävänsä mitätöi hänen tunteensa ja yritti saada hänet näyttämään kohtuuttomalta.

Jos joku väittää, että ylireagoit, luota vaistoihisi. Tunnet mitä tunnet syystä.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”Älä sano, että tunteeni ovat pätemättömiä tai järjettömiä.” ”Älä sano, että tunteeni ovat pätemättömiä tai järjettömiä.”
 • ”En ylireagoi, vaan puutun johonkin, joka satuttaa minua.”
 • ”Tunteeni ovat minun vastuullani, enkä tarvitse sinua tulkitsemaan niitä”.
Tosirakkautta vai rakkauspommitusta? Sinkkublogi sinkuille.

10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa

”Olet liian herkkä”

Lisa häpesi aina tunteitaan. Hänen vanhempansa kutsuivat häntä toistuvasti ”liian herkäksi”, kun hän kasvoi. He saivat hänet tuntemaan, että hänessä oli jotain vikaa, kun hän ilmaisi surua, loukkaantumista tai vihaa.

Hän oppi tukahduttamaan tunteensa, mikä johti masennukseen ja ahdistukseen. Vasta kolmekymppisenä hän tajusi, ettei ongelma ollutkaan siinä, että hän oli ”liian herkkä”. Hänen vanhempansa olivat torjuneet hänen tunteensa ja opettaneet hänet olemaan luottamatta omiin tunteisiinsa.

Jos joku kutsuu sinua liian herkäksi, älä usko, että sinulla on virheitä, koska sinulla on tunteita. Se tarkoittaa, että toinen henkilö kamppailee tunteiden aiheuttaman epämukavuuden kanssa.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”En ole liian herkkä. Minulla on normaaleja inhimillisiä tunteita.”
 • ”Ole kiltti, älä häpäise minua siitä, että tunnen asioita.”
 • ”Herkkänä oleminen ei ole luonteenvika.”

”Kuvittelet asioita”

Kun Helena huomasi poikaystävänsä muuttuvan etäisemmäksi, jäävän myöhään ulos ja vartioivan puhelintaan, hän pelkäsi poikaystävänsä pettävän. Kun Helena kysyi, oliko jotain tekeillä, mies naureskeli ja sanoi: ”Kuvittelet asioita.

Helena alkoi epäillä, oliko hän vainoharhainen ja epävarma ilman syytä. Kävi ilmi, että hänen vaistonsa oli oikeassa. Kun he olivat eronneet, Helena sai tietää, että mies oli ollut uskoton.

Jos kumppani kiistää itsestäänselvyyksiä, älä anna hänen kaasuttaa sinua. Vaadi totuutta.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”Tiedän, mitä näen ja kuulen. Ole rehellinen minulle.”
 • ”Todisteet osoittavat selvästi, että jokin on pielessä. Keskustellaan siitä.”
 • ”Miksi yrität saada minut epäilemään todellisuuskäsitystäni?” ”Miksi yrität saada minut epäilemään todellisuuskäsitystäni?”
10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

”En ole koskaan sanonut niin”

Vilma tunsi olevansa äärimmäisen hämmentynyt, kun hänen paras ystävänsä kielsi sanoneensa asioita, jotka Vilma selvästi muisti.

Kerran he suunnittelivat menevänsä brunssille. Seuraavana päivänä hänen ystävänsä vakuutti, ettei hän koskaan suostunut siihen. Toisella kerralla ystävä väitti, ettei hän koskaan kertonut Vilmalle työpaikkakehityksestä, vaikka he olivat juhlineet sitä.

Vilma alkoi epäillä muistiaan ja miettiä, oliko hän tulossa hulluksi. Myöhemmin hän tajusi, että ystävä käytti häntä valtapelinä.

Jos joku kiistää aiemman lausunnon tai keskustelun, pysy omassa näkökulmassasi. Älä anna heidän horjuttaa todellisuudentajuasi.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”Tiedän, mitä kuulin. Älä kiellä sitä.”
 • ”Muistini tästä asiasta on selkeä. En aio epäillä itseäni.”
 • ”Sinä et ehkä muista sanoneesi sitä, mutta minä muistan, ja se on minulle tärkeää.”

”Se oli vain vitsi”

Enrique huomasi, että hänen ystävänsä Kari vitsaili usein loukkaavasti kulttuurista ja seksuaalisuudesta, mutta piti sitä huumorina, kun hän joutui kohtaamaan sen.

Kerran Kari pilkkasi Enriquen latinotaustaa rotustereotypioilla. Kun tämä vastusti, Kari nauroi ja sanoi: ”Älä viitsi, minä vain vitsailin! Älä ole niin vakava.”

Enrique alkoi miettiä, oliko hän yliherkkä, koska tunsi itsensä loukatuksi. Lopulta hän oppi Grantin sumuttavan häntä välttääkseen vastuun kantamisen typeristä huomautuksista.

Älä anna ihmisten sivuuttaa loukkauksia tai epäkunnioitusta ”vain vitsailuna”. Pidä heidät tilivelvollisina vahingosta.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”Tuo vitsi satutti minua. Puhutaanpa noiden sanojen vaikutuksesta.”
 • ”Huumorin ei pitäisi olla jonkun toisen kustannuksella.”
 • ”Jos kunnioitat minua, otat tämän vakavasti sen sijaan, että puolustat sitä ’vitsinä’.”

”Olet liian epäluuloinen”

Harjoittelijana Pinja huomasi, että hänen pomonsa otti usein kunnian hänen työstään. Kun Pinja otti asian puheeksi, hän kutsui hänen epäilyjään perusteettomiksi

Hän sanoi: ”Älä ole niin epäluuloinen ihmisten motiiveista! Yritin vain tuoda esiin panoksesi.” Pinja alkoi miettiä, oliko hän vain vainoharhainen. Itse asiassa hänen pomonsa vähätteli strategisesti hänen työtään ja edisti samalla omaa uraansa. Hän oppi olemaan kyseenalaistamatta käsityksiään.

Jos joku kutsuu sinua epäilyttäväksi, koska olet tehnyt perusteltuja havaintoja, pysy lujana. Älä jätä huomiotta huolestuttavia malleja.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”Huomaan tiettyjä käyttäytymismalleja, jotka eivät sovi minulle. Keskustellaan niistä.”
 • ”Se, että kutsut minua epäilyttäväksi, ei saa asiaa katoamaan. Puututaan asiaan.”
 • ”Teen vain tarkkanäköisiä havaintoja. Älä valehtele minulle.”

”Olet liian negatiivinen”

Ailan kumppani arvosteli jatkuvasti hänen ”negatiivisuuttaan” aina, kun hän yritti keskustella heidän suhteensa ongelmista.

Jos nainen toi esiin tunteen siitä, että häntä laiminlyödään, kun mies teki ylitöitä, mies syytti häntä siitä, että hän ajattelee aina negatiivisesti. Jos Aila pyysi häntä auttamaan enemmän kotona, mies kutsui häntä nalkuttajaksi ja pessimistiksi.

Aila alkoi ajatella, että hänessä oli jotain vikaa, koska hän huomasi ongelmia. Itse asiassa negatiivisuus johtui siitä, että mies torjui hänen huolensa.

Älä anna ihmisten saada sinua tuntemaan itseäsi virheelliseksi, koska olet havainnut todellisia ongelmia. Kieltäydy vaikenemasta vain rauhan säilyttämiseksi.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”Minun on voitava kertoa ongelmista ilman, että kutsut minua negatiiviseksi.”
 • ”Tuon esiin huolenaiheita, en ole negatiivinen. Ole kiltti ja kuuntele minua.”
 • ”Ei ole mitään väärää puolustaa myönteistä muutosta.” ”Ei ole mitään väärää puolustaa myönteistä muutosta.”

”Kaikki on vain päässäsi”

Kun Robin sairastui krooniseen sairauteen, hänen kumppaninsa vähätteli jatkuvasti hänen oireitaan ja rajoituksiaan. ”Tämä kaikki on vain päässäsi”, hän sanoi. ”Kunhan lopetat pakkomielteen muodostamisen, niin paranet.”

Kumppanin sanat saivat Robinin epäilemään itseään ja tuntemaan syyllisyyttä fyysisistä vaivoista. Todellisuudessa hän halusi välttää sopeutumista hänen sairauteensa. Vasta jätettyään hänet Robin sai takaisin luottamuksen omaan kehoonsa.

Jos joku antaa ymmärtää, että todellinen fyysinen tai emotionaalinen kipusi on ”kuviteltua”, älä usko siihen. Kunnioita elettyjä kokemuksiasi.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”Älä vähättele sitä, mitä käyn läpi. Tämä on minulle todellista.”
 • ”Se, uskotko minua vai et, ei muuta oireitani.”
 • ”Tunnen oman kehoni. Ole kiltti ja tue minua tuomitsemisen sijaan.”
parisuhde pelottaa

10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa

”Olet hullu”

Leenan poikaystävä Saku kutsui häntä riidan aikana usein ”hulluksi” mitätöidäkseen hänen näkökulmansa. Kerran, kun Leena otti miehen kanssa puheeksi flirttailun muiden tyttöjen kanssa, mies sanoi: ”Olet hullu ja omistushaluinen ilman syytä”.

Ajan myötä Lena mietti, oliko hän todella järjetön. Mutta jätettyään Sakun hän tajusi, että mies käytti ”hullu”-leimaa paetakseen vastuuvelvollisuutta ja kontrolloidakseen Lena tunteita.

Älä hyväksy perusteettomia syytöksiä järjettömyydestä. Erottele henkilön luonne hänen pätevistä reaktioistaan.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”Se, että minua kutsutaan hulluksi, ei saa asiaa katoamaan. Puhutaan siitä.”
 • ”En ole järjetön, vaan reagoin normaalisti sekavaan tilanteeseen.”
 • ”Ole kiltti äläkä tee tästä kommenttia mielentilastani.”
Lue myös 11 merkkiä sumutuksesta blogiartikkeli.

”Sinulla ei ole todisteita”

Kun Kari huomasi kämppäkaverinsa Jonin lainaavan hänen tavaroitaan kysymättä, hän otti tämän kanssa yhteen. Joni syytti Karia siitä, ettei hänellä ole ”mitään todisteita” siitä, että hän olisi ottanut mitään.

Kun Kari asensi turvakameran ja sai Jonin kiinni itse teosta, Joni sanoi edelleen, ettei kuvamateriaali ollut jotenkin tarpeeksi varmaa. Hänen kieltäytymisensä vastuunottamisesta satutti Karia todella.

Älä anna ihmisten esittää kohtuuttomia näyttövaatimuksia vastuun välttämiseksi. Luota vakaaseen intuitioosi.

Mitä sanoa sen sijaan:

 • ”En tarvitse kiistattomia todisteita tietääkseni, että jokin on pielessä. Puhutaan siitä.”
 • ”Tiedän, mitä olen havainnut, vaikka ei olisikaan pitäviä todisteita. Älä yritä saada minua epäilemään sitä.”
 • ”Todisteita tai ei, huolenaiheeni ovat silti päteviä. Voimmeko keskustella rehellisesti?”

Sumuttajat käyttävät erilaisia taktiikoita toisten heikentämiseksi ja vastuun välttämiseksi. Mutta jokainen kaasuvalotusyritys paljastaa enemmän kaasuvalvojan motiiveista kuin totuudesta. Ansaitset ihmisiä, jotka ottavat sanasi ja käsityksesi vakavasti. Jatka todellisuutesi puolustamista.

Artikkelin 10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa inspiraationa Linda Wilson.

Jatkuu alempana.

Millainen arvomaailma sinulla on?

10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa

10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa - artikkeli

Miten toimia sumuttajan kanssa?

Kun joudut toimimaan sumuttajan kanssa eli henkilön kanssa, joka pyrkii manipuloimaan ja hämmentämään sinua, on tärkeää suojella itseäsi ja säilyttää terveet rajat. Tässä muutamia vinkkejä siitä, miten voit toimia sumuttajan kanssa:

Tunnista taktiikat:

Ole tietoinen sumuttajan käyttämistä manipulointitaktiikoista, kuten valehtelusta, syyllistämisestä ja vähättelystä. Kun tunnistat nämä käytökset, on helpompi suojautua niiltä.

Luota itseesi:

Älä anna sumuttajan saada sinua epäilemään omia tunteitasi, ajatuksiasi tai kokemuksiasi. Luota omiin havaintoihisi ja intuitioosi.

Aseta rajat:

Ole selkeä omista rajoistasi ja älä salli sumuttajan ylittävän niitä. Jos jokin käytös tuntuu epäasialliselta tai epämukavalta, ilmaise se selkeästi.

Pidä etäisyyttä:

Jos mahdollista, vähennä kontaktia sumuttajaan ja pidä etäisyyttä häneen. Tämä voi auttaa välttämään lisää manipulointia ja hämmentämistä.

Hanki tukea:

Puhu tilanteestasi luotettavien ystävien tai ammattilaisten kanssa. Saat heiltä tukea ja perspektiiviä, mikä auttaa sinua pysymään vahvana ja selviytymään.

Pidä päiväkirjaa:

Jos koet, että sinua manipuloidaan, pidä kirjaa tapahtumista ja vuorovaikutuksista sumuttajan kanssa. Tämä voi auttaa sinua näkemään selkeämmin, mitä tapahtuu, ja tarvittaessa hakeutumaan avun piiriin.

Harkitse ammattiapua:

Jos tilanne on vakava ja vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiisi, harkitse ammattiauttajan, kuten terapeutin tai neuvonantajan, apua. He voivat tarjota sinulle työkaluja ja strategioita tilanteen käsittelemiseksi.

Muista, että sinulla on oikeus tuntea olosi turvalliseksi ja arvostetuksi vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Älä epäröi asettaa omia tarpeitasi etusijalle ja suojella itseäsi sumuttajilta.

10 tapaa miten sinua voidaan sumuttaa
Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.
0 0 ääntä
Arvio artikkeli
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki