Oletko liian miellyttävä? 3 kohtaa

Liian miellyttävä? Useimmat meistä haluavat tehdä ystävät ja perheenjäsenet onnellisiksi. Mutta jos teet jatkuvasti kaikkesi kaikkien puolesta tai tunnet syyllisyyttä, kun et tee niin, se voi olla seurausta lapsuuden traumasta.

Onko miellyttäminen traumareaktio? Oletko liian miellyttävä?

Mitä sinun on hyvä tietää.

Miellyttäminen on traumareaktio, jossa henkilö kehittää ihmisiä miellyttävää käyttäytymistä. Miellyttäminen on epäterve puolustusmekanismi, joka voi vaikuttaa mielenterveyteen.

Useimmat meistä haluavat tehdä ystävät ja perheenjäsenet onnellisiksi. Mutta jos teet jatkuvasti kaikkesi kaikkien puolesta tai tunnet syyllisyyttä, kun et tee niin, se voi olla seurausta lapsuuden traumasta.

Vaikka pystytkin helposti puolustamaan muita, sinun voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta puolustaa itseäsi. Saatat yrittää ”lepytellä” niitä, jotka kohtelevat sinua huonosti, tai jättää huomiotta omat tarpeesi välttääkseen riitoja ja konflikteja. Monimutkaisen trauman eräänlaisena muotona ”mielistelyreaktio” on epäterve puolustusmekanismi, joka voi vaikuttaa vakavasti mielenterveyteesi.

Sinkkublogi

Mitä on miellyttäminen (fawn)?

Miellyttäminen (fawn) on traumareaktio, jossa henkilö kehittää ihmisiä miellyttävää käyttäytymistä välttääkseen konflikteja ja luodakseen turvallisuuden tunteen. Toisin sanoen fawn-traumareaktio on eräänlainen selviytymismekanismi, jonka kompleksisesta traumasta selviytyneet omaksuvat ”lepyttääkseen” hyväksikäyttäjään.

Kasvaessaan vaarallisessa ympäristössä jotkut ihmiset muuttuvat aggressiivisiksi (taisteluvaste), toiset juoksevat karkuun (pakoreaktio), kun taas toiset ovat edelleen kykenemättömiä tekemään päätöstä (jäätymisreaktio). Psykologian tohtori Pete Walkerin mukaan kompleksiseen traumaattiseen stressihäiriöön (C-PTSD) liittyy usein neljäs mahdollinen reaktio: niin sanottu faunareaktio.

Kehittämällä fawn-traumareaktion traumasta selvinneet yrittävät välttää konfliktin kokonaan miellyttämällä pahoinpitelijää. He saattavat olla samaa mieltä kaikesta, mitä hyväksikäyttäjä sanoo, tehdä asioita, jotka saavat hyväksynnän, tai jättää henkilökohtaiset tunteensa syrjään välttääkseen hyväksikäytön.

Joillakin ihmisillä fawn-reaktio voi muuttua normaaliksi käyttäytymismalliksi, jota he kantavat aikuisuuteen asti, etenkin jos he ovat tekemisissä myrkyllisten suhteiden tai konfliktialttiiden tilanteiden kanssa. Narsistit saattavat joutua narsistien kohteeksi, jolloin narsistinen reaktio voi luoda vaarallisen läheisriippuvuuden kierteen.

Miltä fawn-vaste näyttää?

Traumasta selviytyneille kehittyy fawn response -vaste usein lapsuudessa, minkä vuoksi sitä voi olla vaikea tunnistaa aikuisiässä. Lapsuuden traumasta selvinneet saattavat huomata tekevänsä näin niin väkivaltaisen kuin myös kaikkien muiden ihmisten kanssa elämässään.

Joillakin ihmisillä fawn-traumareaktio voi esiintyä yhdessä muiden traumaperäisen stressihäiriön (PTSD) oireiden, kuten painajaisten, takaumien, tunteenpurkausten ja hallinnan menettämisen kanssa. Toiset ihmiset saattavat puolestaan kokea fawn-traumareaktion yksinään.

Joitakin keskeisiä merkkejä faunistisesta traumareaktiosta ovat:

  • Katsot muiden ihmisten kautta miltä sinusta tuntuu suhteessa tai tilanteessa.
  • Sinulla on vaikeuksia tunnistaa tunteitasi, vaikka olisitkin yksinään
  • Sinusta tuntuu, ettei sinulla ole identiteettiä tai autenttista minuutta
  • Yrität jatkuvasti miellyttää muita ihmisiä, joko imartelemalla, kiintymyksellä tai täyttämällä toisten vaatimuksia
  • Ensimmäisestä konfliktin merkistä ensimmäinen vaistosi on ”rauhoitella” vihaista ihmistä.
  • Jätät huomiotta omat uskomuksesi, tarpeesi, mieltymyksesi, ajatuksesi ja tunteesi miellyttääkseen muita.
  • Sinulla on vaikeuksia asettaa terveitä rajoja ihmissuhteissa
Oletko liian miellyttävä? 3 kohtaa 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!
Oletko liian miellyttävä? 3 kohtaa 1 | 1 Tapahtumia sinkuille!

Nuoret lapset ja nuoret, joilla esiintyy mielistelyä, saattavat kokea voimakasta huolta ensisijaisista hoitajistaan tai tuntea olevansa huolissaan hoitajansa emotionaalisista tarpeista. He saattavat myös olla liian varovaisia henkilökohtaisissa vuorovaikutustilanteissa hoitajien kanssa.

Miten voit toipua liiasta miellyttämisestä? Ettet ole ns. liian miellyttävä?

Monimutkaisten traumojen, mukaan lukien PTSD, tehokkain hoito sisältää terapeuttisia interventioita. Terapia voi auttaa sinua saamaan uudelleen yhteyden sisäiseen lapseesi ja auttaa sinua tunnistamaan vahingolliset ydinuskomukset, jotka muokkasivat käyttäytymistäsi lapsuuden aikana. Erityisesti traumaperustainen PTSD-hoito voi auttaa sinua vaalimaan sisäistä lastasi, harjoittamaan myötätuntoa itseäsi kohtaan ja pääsemään lapsuuden trauman aiheuttaman emotionaalisen kivun yli.

PTSD-hoidon avulla henkilöt, joilla on tämäntyyppinen reaktio, voivat kehittää tehokkaita strategioita terveiden rajojen asettamiseen, omien tunteidensa priorisointiin ja vuorovaikutukseen muiden kanssa tuntematta tarvetta ihmisten miellyttämiseen.

Oletko liian miellyttävä? 3 kohtaa 3 | 3 Tapahtumia sinkuille!
Katso myös sinkkujen tapahtumat.

Miellyttävä sanan merkitys: rakastettavuus, mieleisyys, viehättävyys, kauneus, ihanuus, herttaisuus, mukavuus, kohteliaisuus, sulavuus (synonyymi).

Liian miellyttävä: Liikaa edellämainittuja.

Käännetty CharlieHeath sivulta

Picture of Sari

Sari

Sari on ollut Sinkkutapahtumissa mukana alusta lähtien ja perustajajäseniä. Hän on Sinkkujuhannuksen pääjärkkäri sekä järjestää retkeilyä, fillarointia, vuohikävelyitä, pikadeittejä, retriittejä ym. Sinkkuuden aalloilla jo kaksinumeroinen luku vuosia, joten genre on hyvin tuttu.

0 kommenttia

Artikkeleita randomisti

Sponsoroitu linkki